Podzieliłem ten temat na następujące części:
I. Zasady ogólne - (Post 1)
- Regulamin
- Wymiar kar
- Tworzenie tematów
- Pisanie postów
- Jak dobrze zacząć?
II. [FAQ] - (Post 1)
III. Skróty i terminy używane przez forumowiczów - (Post 2)
IV. Słownik Nedds - (Post 2)
V. Spis funkcji na forum (I) (dla nowych użytkowników) - (Post 3)
1. Pisanie w shoutboxie
2. Udzielanie się na forum
3. Panel Naszych Propozycji
VI. Spis funkcji na forum (II) (dla nowych użytkowników)
1. BBCode I - (Post 4)
2. BBCode II - (Post 5)
I. Zasady ogólne:
1. (Regulamin) Jak zapewne większość z nas wie podstawą każdego człowieka/usera na każdym forum jak i nawet w życiu jest poznanie pewnych zasad, którym należy się podporządkować, ponieważ wyrażają one jego naturalny stan. One wprowadzają w pewien sposób porządek i oczywiście powodują, że występki powinny być karalne. Tym samym chciałem zaaprobować w szczególności do nowych o baczne zapoznanie się i z naszym regulaminem, bo wkońcu każda zbiorowość rządzi się trochę innymi zasadami. Zapraszam -> REGULAMIN
2. (Wymiar kar) Każdy użytkownik ma w swoim profilu Panel Ostrzeżeń. Jest to wskaźnik poziomu ostrzeżenia, coś w rodzaju punktów karnych, przypisywanych użytkownikom przez moderatorów. Kiedy moderator widzi przejaw złego zachowania forumowicza, podnosi mu wskaźnik ostrzeżeń o pewną liczbę punktów. Każde takie ostrzeżenie powinno zostać uzasadnione. Jak wiadomo post postowi nierówny. Co innego mały spam, a co innego post pełen bluzgów. W związku z tym obowiązuje nas następujący System Kar
3. (Tworzenie tematów) Jak zapewne większość wie tworzenie tematów jest podstawą na forum. Owe tematy muszę być jednak tworzone w odpowiednich działach. Ważne, aby nie dublować tematów. Najlepiej jest użyć wyszukiwarki (prawy górny róg forum) w celu sprawdzenia czy czasem danego tematu nie ma. Jeśli wyszukiwarka znajdzie podobny temat wtedy rezygnujemy z tworzenia tematu i udzielamy jedynie wypowiedzi w temacie którego znaleźliśmy. Jeśli jednak temat nie został znaleziony przez wyszukiwarkę wtedy (po głębszym zastanowieniu) mamy możliwość utworzenia go. W razie problemów z dopasowaniem tematu do tematyki danego działu należy wysłać prywatną wiadomość (PM-a) do któregoś z moderatorów/administratorów w celu doradzenia gdzie takowy temat utworzyć. Nie tworzymy tematów w działach do danej tematyki nieodpowiednich!!! W takich sytuacjach moderator może, ale nie musi ukarać użytkownika warnem (ostrzeżeniem). Jeśli jednak sytuacja będzie powtarzać się nagminnie/notorycznie z pewnością to zrobi. Warto zawsze się jest najpierw zorientować w danych działach, trochę poczytać tematów, rozeznać się co do czego pasuje, a wtedy zacząć pisać.
4. (Pisanie postów) Z praktyki wiadomo, że częściej przyjdzie nam udzielać się w tematach niż je tworzyć. Oczywiście posty/wypowiedzi muszą być pisane:
- z sensem
- na temat (chyba że sytuacja, która zaistniała w wątku usprawiedliwia odejście od tematu).
- poprawnie ortograficznie i gramatycznie, zachowując estetyczną, niekrzykliwą formę i treść.
- z zachowaniem szeroko rozumianych zasad kultury osobistej (szczególnie jeśli chodzi o przeklinanie).
Jeśli w poście zawarta jest opinia na poruszany temat, musi być w sensowny sposób uzasadniona.
W niektórych działach pisanie postów jest w pewien sposób ograniczone, np. w dziale ~ Giełda software ~ komentujemy tylko wtedy jeśli ma to jakiś istotniejszy związek z tematem np: jakaś uwaga odnośnie działania wstawionej przez kogoś pozycji/uploadu. Nie dziękujemy komentując!!!. Od tego jest opcja
widniejąca pod postem każdego usera.Nie piszemy zbędnych postów, bo nie mają one racji bytu i zostaną czym prędzej czy później usunięte, a user będący autorem takiego typu wypowiedzi może zostać ukarany warnem za zaśmiecanie forum.
5. (Jak dobrze zacząć?) Po zaznajomieniu się z regulaminem, należałoby zapoznać się z FAQ. Opisane są tu najczęściej zadawane pytania na forum. Jest to swego rodzaju poradnik dzięki któremu nowi będą mogli się szybko zorientować co i jak.
Kilka podstawowych zasad wyjaśniłem. Czas więc na (FAQ)
II. [FAQ]: - Czyli często zadawane pytania.
Mała legenda:
(N) - Pytanie Neddsowicza
(O) - Odpowiedź
(N) - Zarejestrowałem się na forum. Co muszę dalej zrobić?
(O) - Przede wszystkim zapoznaj się z obowiązującym tu REGULAMINEM. Unikniesz tym samym zbędnych kłopotów. Znajomość i przestrzeganie regulaminu sprawi, że Twoje użytkowanie z forum będzie przyjemne, a także i my będziemy zadowoleni z Twojej postawy. Może nawet zostaniesz potem wynagrodzony odpowiednią rangą.
(N) - Mam zamiar utworzyć nowy temat. Niestety nie wiem gdzie go dokładnie umieścić?
(O) - Nie ma problemu, od tego jesteśmy my. Możesz wysłać prywatną wiadomość do któregoś z moderatorów, a my udzielimy Ci sensownej pomocy i wsparcia w danej sprawie.
(N) - Zaczynam pisać posty. Niestety nie wiem jak formatować moje wypowiedzi?
(O) - Aby w jakikolwiek sposób sformatować swoją wypowiedź lub dodać do niej jakieś efekty niezbędna do tego jest znajomość tagów BBCode. To nie jest wcale takie trudne. Przy pisaniu tematu/posta mamy tuż pod okienkiem wprowadzania tekstu dostępną opcję BBCode, (oznaczona czerwoną obwódką)

Po kliknięciu w daną opcję ukaże się nam lista dostępnych komend/tagów, których jesteśmy w stanie użyć. Nic prostszego.
(N) - Na górze forum widnieje ShoutBox. Co to takiego?
(O) - Shoutbox ? element serwisów internetowych umożliwiający odwiedzającym szybką (i zazwyczaj lekką) wymianę zdań bez potrzeby wysyłania trwałych wiadomości na standardowym forum dyskusyjnym. - Cytat z Wikipedii
W shoutboxie też możliwym jest posługiwanie się tagami BBCode. Oczywiście i w shoutboxie obowiązuje REGULAMIN.
(N) - Podczas przeglądania forum napotkałem kwestie niezgodne z regulaminem w wykonaniu innegu usera. Co mam zrobić?
(O) - Jeśli napotkasz jakąkolwiek kwestię niezgodną z regulaminem forum, bądź Ci podejrzaną poinformuj nas o tym. Najlepiej jest użyć opcji
znajdującej się pod postem, po lewej stronie.(N) - Niestety w swojej wypowiedzi zapomniałem wspomnieć o istotnym szczególe. Co mam wtedy zrobić?
(O) - Nie pisz kolejnego posta bezpośrednio pod swoim postem!!! Użyj opcji
EDYTUJ. Opcja ta widnieje pod Twoją wypowiedzią, znajduje się obok opcji Raportu. Oczywiście jako user możesz edytować tylko własne wypowiedzi/tematy.(N) - Czy muszę kodować linki w moich postach?
(O) - Nie wszystkie. Należy kodować jedynie linki w dziale Giełda Download.
Aby zakodować linki należy zrobić tak:

Jeśli jest więcej linków niż tylko jeden kopiujemy je wszystkie, odzielając Enterem a potem zamykamy tag!
(N) - Zapomniałem zakodować linków w moim poście. Co mam zrobić?
(O) - Jeśli będziesz w stanie, sam zrób edycję posta/tematu. Aby zakodować linki musisz użyć tagu code.
A więc:
Aby zakodować linki należy zrobić tak:

Jeśli jest więcej linków niż tylko jeden kopiujemy je wszystkie, odzielając Enterem a potem zamykamy tag!
To bardzo proste.
(N) - Otrzymałem warna. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?
(O) - Tymczasowo warny są zdejmowane gratisowo.
(N) - Chciałbym szybko znaleźć coś na forum.. Jak to zrobić?
(O) - Forum jest bardzo rozbudowane. Szukanie czegoś dla osób nowych może być problemem. Zatem korzystamy z funkcji SZUKAJ. Znajduje się ona w prawym górnym rogu forum. Jednak aby z niej w odpowiedni sposób skorzystać musimy wiedzieć konkretniej czego szukamy. Wyszukiwarka szuka w danym dziale/miejscu gdzie się aktualnie znajdujemy na forum, więc jeśli akurat będziemy szukać jakiejś gry będąc w dziale z filmami nie znajdziemy pozycji, bo wyszukiwarka będzie szukać tylko w filmach. Najlepiej jest przejść do strony głównej forum i wtedy wyszukać, ale wtedy liczy się to również z pojawieniem się większej ilości wyników wyszukiwania, bo pojawi się każdy post/temat w którym został napomniany wyszukiwany przez nas termin. A więc umiejętne korzystanie z wyszukiwarki, jest kluczem na częste zadawane pytania dotyczące szukania pozycji.
(N) - Chciałbym zostać test modem. Czy to możliwe?
(O) - Aby otrzymać stanowisko Test Moda należy mieć aktywny udział w życiu forum. Trzeba pomagać innym, udzielać się w wielu tematach, pisać konkretnie i na temat. Moderator jest aktywny, dobry i stanowi wizerunek dobrego wychowania na forum. Zna dobrze regulamin i w większości przypadków wie co najlepiej zrobić. Moderator musi umieć pracować w grupie, utrzymywać kontakt z ekipą, przyczyniać się do rozwoju forum. Taka osoba wie, że nie liczy się ilość postów, ale ich jakość.
(N) - Chciałbym zostać test uploaderem. Czy to możliwe?
(O) - Aby otrzymać stanowisko Uploadera trzeba oczywiście dużo uploadować, mieć na to sporo czasu. Samo stanowisko wymaga więcej aktywności, trzeba znać dobrze serwery na których można uploadować swoje pozycje. Obowiązkowa znajomość BBCode, bo kodowanie linków w pozycjach jest tu traktowane jako standard. Uploader również musi być pomocny, jednak to nie leży w jego zakresie, bo ma upload jako swój główny obowiązek.

Temat jest zamknięty