Skocz do zawartości

Randki internetowe-->

VY Canis Majoris - Największa znana nam gwiazda we wszechświecie

1 odpowiedź w tym temacie

#1 Kratos

• Użytkownik
  • 1317 postów
  • Zainteresowania: Jestem zainteresowany

Napisano 19 marzec 2010 - 22:38

VY Canis Majoris (VY CMa) jest czerwonym hiperolbrzymem. Gwiazda znajduje się w konstelacji Wielkiego Psa. Jest to największa ze wszystkich znanych gwiazd, a także jedna z najjaśniejszych. Znajduje się w odległości około 1500 parseków czyli około 4900 lat świetlnych od Ziemi.

Właściwości fizyczne

Robert M. Humphreys (2006) obliczył promień VY CMa na około 1800 do 2100 promieni Słońca. Gdyby gwiazda ta znajdowała się w miejscu Słońca, jej powierzchnia sięgnęłaby orbity Saturna. Jeżeli przyjmiemy, że jej promień wynosi 2100 promieni Słońca, światło potrzebowałoby aż 8 godzin by ją obiec.

Gdyby człowiek chciał okrążyć VY Canis Majoris, zakładając, że szedłby ze stałą prędkością 5 km/h codziennie przez 8 godzin zajęłoby mu to 650 000 lat (w przypadku Ziemi zajęłoby mu to 2 lata i 11 miesięcy oraz 310 lat i 7 miesięcy w przypadku naszego Słońca).

Obecnie istnieją dwie całkiem różne opinie o VY CMa. Pierwsza mówi, że gwiazda jest bardzo duża i bardzo jasna (hiperolbrzym), a druga, że gwiazda posiada normalny kolor czerwony i jest olbrzymem o średnicy 600 promieni słonecznych. W tym wypadku, umieszczona na miejscu Słońca, dosięgnęłaby orbity Marsa.

Porównanie: Nasze Słońce(żółta kropka po lewej) i Canis Majoris po prawej.

Dołączona grafika

Poniżej porównanie wszystkich znanych nam planet i gwiazd

#2 Jezus44

• Użytkownik
  • 49 postów
  • Miejscowość: Częstochowa
  • Zainteresowania: Energetyka i historia Polski !

Napisano 09 kwiecień 2010 - 19:58

Wyświetl postUżytkownik Kratos dnia 19 marzec 2010 - 22:38 napisał

VY Canis Majoris (VY CMa) jest czerwonym hiperolbrzymem. Gwiazda znajduje się w konstelacji Wielkiego Psa. Jest to największa ze wszystkich znanych gwiazd, a także jedna z najjaśniejszych. Znajduje się w odległości około 1500 parseków czyli około 4900 lat świetlnych od Ziemi.

Właściwości fizyczne

Robert M. Humphreys (2006) obliczył promień VY CMa na około 1800 do 2100 promieni Słońca. Gdyby gwiazda ta znajdowała się w miejscu Słońca, jej powierzchnia sięgnęłaby orbity Saturna. Jeżeli przyjmiemy, że jej promień wynosi 2100 promieni Słońca, światło potrzebowałoby aż 8 godzin by ją obiec.

Gdyby człowiek chciał okrążyć VY Canis Majoris, zakładając, że szedłby ze stałą prędkością 5 km/h codziennie przez 8 godzin zajęłoby mu to 650 000 lat (w przypadku Ziemi zajęłoby mu to 2 lata i 11 miesięcy oraz 310 lat i 7 miesięcy w przypadku naszego Słońca).

Obecnie istnieją dwie całkiem różne opinie o VY CMa. Pierwsza mówi, że gwiazda jest bardzo duża i bardzo jasna (hiperolbrzym), a druga, że gwiazda posiada normalny kolor czerwony i jest olbrzymem o średnicy 600 promieni słonecznych. W tym wypadku, umieszczona na miejscu Słońca, dosięgnęłaby orbity Marsa.

Porównanie: Nasze Słońce(żółta kropka po lewej) i Canis Majoris po prawej.

Dołączona grafika

Poniżej porównanie wszystkich znanych nam planet i gwiazd

Jak tu się odnieść do czegoś,co nie jest prawdą? Nie ma gwiazdozbioru o nazwie PIES,czy PSA,w całym Wszechświecie.W centrum wszechświata istnieje uklad planetarny, o nazwie PSI.Gwiazda dzienna tego układu,jest największą ze wszystkich.Jest pięć razy większa od tego,jakie jest w układzie z Ziemią.Inny jest obraz rzeczywisty Wszechświata,niż ten generowany w komputerach i jaki widzimy wieczorem na nieboskłonie.Wszechświat jest piękny i skończony.Rzecz w tym,że pisząc o tym,narażam się na drwiny "lepiej" wiedzących.Jest to moja wiedza.Trzeba niektórym wiedzieć,że obrażanie mnie na forum,może nieść ze sobą nieprzyjemne historie dla obrażającego.Jeśli się podpisuję imieniem i lizbą,to nie dla żartów.Kto wie kim jestem i czym? Jeszcze dodam,że bardzo niektórzy wierzą w słowo wydrukowane.Co nie jest wydrukowane,jest niczym? Wystarczy używać rozumu.Wystarczy wziążć globus i przyjrzeć mu się.Wystarczy ustawić bieguny globusa północ-południe.Myślenie nie boli.Ja nikogo nie obrażam za to jak komentuje,ani za jego wiedzę.Odnoszę się do treści i zgodnie z moją tylko wiedzą.Jestem przecież Wszechwiedzą.Zdrówko.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Nie jesteś zalogowany!
x

Nie jesteś zalogowany, więc nie możesz w pełni korzystać z forum. Kliknij, aby się zarejestrować!