Skocz do zawartości

Randki internetowe-->

Krayzie Bone - Thug On Da Line

Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość/xsebax

• Gość

Napisano 04 październik 2007 - 10:45

Dołączona grafika

Cytat

Krayzie Bone to jeden z członków znanego całkiem dobrze w naszym kraju, aczkolwiek nieco ostatnio zapomnianego kwintetu Bone, Thugz`n Harmony. Chłopaków odkrył Eazy E, legenda gangsterskiego rapu - w 1994 roku nakładem jego wytwórni Ruthless Records ukazała się EPka "Creepin On Ah Come Up". Łobuzy z Cleveland podbili świat swoimi hitami, które były czymś diametralnie odmiennym od wszystkiego, co można było usłyszeć na rapsowych płytach połowy lat dziewięćdziesiątych: dynamiczne, trudne do zrozumienia teksty były nie tyle rapowane, co wyśpiewywane, coś jakby jakiś gospel. No i ta świeżość bardzo wszystkim przypadła do gustu. W 1995 wyszła ich debiutancka płytka "E 1999 Eternal", a pierwszy singiel "Crossroads" bardzo długo nie opuszczał czołowych miejsc list przebojów. Dwa lata później BTNH wydali kolejną płytkę, podwójną "The Art Of War". No a potem zaczęły się chyba w grupie tendencje odśrodkowe i chłopaki zaczęli dążyć do wydawania solówek. Nasz dzisiejszy bohater - Krayzie, zrobił to w 1999 roku ("Thug Mentality 1999"). W międzyczasie oczywiście wystąpił gościnnie ze swoimi śpiewanymi wersami u innych wykonawców (Choćby w "Untill We Rich" z Ice Cubem). Trzeba powiedzieć sobie szczerze - styl Krayziego może się podobać, ale osobiście nigdy nie wyobrażałem sobie jak może wyglądać solowy utwór tego gościa. No bo co - non-stop będzie śpiewał, czy jak? No i jak dostałem tę płytkę do zrecenzowania, to długo nie mogłem się do niej zabrać. Jakieś takie opory wewnętrzne miałem, ale w końcu się przemogłem, posłuchałem i muszę stwierdzić, że nie jest aż tak źle. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi taki na wpół gadany, na wpół śpiewany flow. Krayzie wychodzi zwycięską ręką z bitwy z oczekiwaniami, bo prezentuje na swojej solówce to, za co miliony słuchaczy go pokochali plus parę nowych patetntów, w końcu zaczyna normalnie (w miarę) rymować. Ale nie tylko on udziela się tu wokalnie. W większości utworów partnerują mu jego zausznicy: Young Dre, K-Mont, Keef i jeszcze paru innych, mało znanych "thugów". Pojawia się też bardzo często śpiewająca pani Lareece. Fajowo wypada też koleżka zwany Boss, w kawałku "A Thugga Level". Natomiast w "I Don`t Know What", na bardzo zajebistym funkującym beacie Neptunes pojawia się Kelis. Minusem tego albumu są utwory zbyt smutne i melancholijnie jak choćby "Can`t Hustle 4 Ever". No właśnie, za dużo jest tego typu utworów, a winę ponosi za to zarówno sam Krayzie (bo ma takie jazdy), jak i dobór producetów. Nie ma tu (prócz jednego utworu Neptunes) dzieł czołowych producentów, ale mimo wszystko człowiek jest niekiedy mile zaskoczony, ot choćby takim "I Don`t Give A Fuck" koleżki zwanego Def Jef. To dowód na to, że jak się chce, to się potrafi. Wspomniany w tym miejscu utwór jest moim zdaniem przykładem na klimat w jakim Krayzie najlepiej chyba się odnajduje. No dobra, ale co z tego, że cieszy nam ucho ten kawałeczek, skoro zaraz po nim następuje wielka porażka w postaci "Time After Time". To jest kurwa jakiś pierdolony chór kościelny. Ale to pewnie dlatego że Krayzie jest mocno praktykującym świadkiem Jehowy. Cóż, jego brocha. Mija parę dalszych, przeciętnych kawałków i jako numer piętnasty pojawia się, jak dla mnie, bomba - wariacja na temat..."mambo No. 5" Lou Begi (tak, tak, tego hiciora lata z dyskotek w 1999r.). A w nim Krayzie wraz z gośćmi nawijają sobie o jaraniu i jest nieźle. Nie będę pisał o innych utworach, bo to już sobie każdy sam sprawdzi, jeśli tylko zechce. Moje zdanie na koniec: lubisz BTNH - sprawdź solówkę Krayziego. Nie jesteś jakimś specjalnym fanem "gospelowego rymowania" - pożycz sobię tę płytkę od jakiegoś kumpla który się jara Bone`m i przegraj sobie najlepsze kawałki. To chyba najlepsze rozwiązanie.

01. Y`all Don`t Know Me
02. Ride The Thug Line
03. Can`t Hustle 4 Ever
04. Talk To Myself
05. A Thugga` Level
06. Da Thugs
07. If They Only Knew
08. I Don`t Give A Fuck
09. Time After Time
10. Ride If You Like
11. If You A Thug
12. Hard Time Hustlin`
13. Gemini
14. I Don`t Know What
15. Rollin` Up Some Mo`
16. Everybody Wannabe Thugs
17. Bloody Murder
18. Kneigt Riduz Wuz Here
19. Ready For Combat
20. Thug On Da Line

Proszę się zalogować lub zarejestrować by wyświetlić zawartość!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Nie jesteś zalogowany!
x

Nie jesteś zalogowany, więc nie możesz w pełni korzystać z forum. Kliknij, aby się zarejestrować!