Skocz do zawartości

Randki internetowe-->

Kolekcja Audiobookow

105 odpowiedzi w tym temacie

#81 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 21 sierpień 2009 - 12:51

Sienkiewicz Henryk

Trylogia

Czesc I

Ogniem i mieczem

Dołączona grafika

Format: mp3
Rozmiar: 178 MB
Czas trwania: 04h 45m 21s

CZYTA: Jacek Chmielnik

OPIS :

Ogniem i mieczem, pierwsza z powiesci tworzacych Trylogie, przedstawia dzieje Polski w dobie powstania Chmielnickiego (1648-1654). Pisarz, starajac sie wzbudzic w czytelnikach patriotyczne uczucia, nadal powiesci cechy antycznego i rycerskiego eposu, wprowadzil basniowosc oraz wyrazny podzial na bohaterów reprezentujacych dobro i zlo. Jednoznacznie negatywna kwalifikacje moralna przypisal Sienkiewicz zbuntowanym Kozakom, przedstawionym jako zadni krwi barbarzyncy, zas Polaków przedstawil jako odwaznych obronców ojczyzny i prawych, przestrzegajacych rycerskiego kodeksu zolnierzy. W czarno-bialy schemat wpisani zostali takze – wbrew prawdzie historycznej – przywódcy walczacych stron. Glównym watkiem spajajacym fabule pierwszej czesci Trylogii uczynil pisarz burzliwe dzieje milosci odwaznego rycerza bez skazy – Jana Skrzetuskiego i urodziwej, niewinnej szlachcianki – Heleny Kurcewiczówny, którzy rozdzieleni przez wrogów i przeciwnosci losu, przezywaja liczne perypetie. Uwolnienie dziewczyny przez Zaglobe i ich wedrówka w przebraniu, ponowne wpadniecie w rece Bohuna..., wszystkie te przygody prowadza do szczesliwego zakonczenia, w którym bohaterowie spotykaja sie i moga stanac na slubnym kobiercu...

Proszę się zalogować lub zarejestrować by wyświetlić zawartość!

Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[/b]

----================================================----

Sienkiewicz Henryk

Trylogia

Czesc II

Potop

Dołączona grafika

Rozmiar: 288 MB
Czas trwania: 05h 56m 07s

CZYTA: Krzysztof Globisz

OPIS :

Dzieki tej interpretacji na nowo odkrywam jezyk bohaterów "Potopu" i z dzika satysfakcja cytuje go we wspólczesnej codziennosci. Doskonala dykcja aktora powoduje, ze i w codziennych rozmowach mam wyjatkowa ochote nie spieszyc sie, nie mówic skrótami, rezygnowac z "medialnego" kodu, który bynajmniej nie ma nic wspólnego z pielegnowaniem polszczyzny, z kultura jezyka. Jestem przekonana, ze ta interpretacja powiesci uczyni wiele dobrego dla zachwaszczonego polskiego jezyka. Byc moze uswiadomi takze mlodym, którzy zechca w ten sposób przeczytac "Potop", ze warto wrócic do zródel jezyka, dbac o jego czystosc.

[B]Sienkiewicz Henryk

Trylogia

Czesc III

Pan Wolodyjowski

Dołączona grafika

Rozmiar: 1140 MB
Czas trwania: 21h 31m 42s

[B]CZYTA: Janusz Gajos

OPIS :

Pan Michal Jerzy Wolodyjowski rozpacza po smierci narzeczonej, Anusi Borzobohatej Krasienskiej. Nie wierzy, by mógl byc kiedykolwiek szczesliwy w milosci. Tymczasem wkrótce pozna Basie Jeziorkowska, swa przyszla towarzyszke zycia. Czy chwile szczescia przyjdzie okupic bohaterska smiercia w obliczu nadciagajacej nawaly tureckiej?

[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[/b]

#82 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 21 sierpień 2009 - 13:46

Sienkiewicz Henryk

Orso

Dołączona grafika

Rozmiar: 16,5 MB
Czas trwania: 48m 45s

CZYTA: lektor

OPIS :

Na zakonczenie winobrania do miasteczka Anaheim, polozonego w poludniowej Kalifornii zjezdzal cyrk pana Hirscha ze swa menazeria. Zwierzat w tej czesci kraju bylo pod dostatkiem, ale mieszkancy wybierali sie na przedstawienie po to, by zobaczyc artystów: pogromce lwów, szesnastoletniego atlete Orso, który pokona kazdego w walce; piekna, filigranowa woltyzerke i akrobatke, Jenny, wystepujaca w duecie z metysem - Orsem. Tlum wiec sie juz wielki zebral nie tylko z miasteczka, ale i z okolic. Wszyscy z niecierpliwoscia oczekuja wieczornego spektaklu. Kreca sie wokól cyrkowych wozów i wypatruja slicznej Jenny i innych artystów.

Pan Hirsch zle traktowal i zwierzeta, i swoich artystów. Dyscypline utrzymywal batem. Orso czesto od niego obrywal, chociaz szesnastolatek odznaczal sie wprost niebywala sila. Pewnego razu chlopca, który byl jednoczesnie dozorca zwierzat, skaleczyl w glowe dosyc dotkliwie kuguar. Orso rozprawil sie z nim tak, ze polamal mu kosc pacierzowa. Z walki wyszedl jednak ledwo zywy. W dodatku dyrektor ocwiczyl go za okaleczone zwierze. Chorowal potem dlugo a opiekowala sie nim mala Jenny, opatrywala rany i czytala Biblie. To byla ich „dobra ksiazka”, która mówila o kochaniu, milosierdziu, przebaczaniu, czyli o rzeczach, których w cyrku nigdy nie doswiadczali. Od tego czasu bardzo przywiazal sie do dziewczynki, bardzo ja pokochal i gotów byl skoczyc za nia w ogien.

Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[ /b]

Sienkiewicz Henryk

Sachem

Dołączona grafika

Rozmiar: 15,1 MB
Czas trwania: 17m 07s

OPIS :

Nowela autorstwa Henryka Sienkiewicza z 1889 roku, napisana po powrocie pisarza z podrózy po Stanach Zjednoczonych.

Sienkiewicz Henryk

W pustyni i w puszczy

Dołączona grafika

Rozmiar: 380 MB
Czas trwania: 14h 01m 47s

CZYTA: Wojciech Bartoszek

OPIS :

"Czy w dobie Lary Croft i Matriksa jest jeszcze miejsce na proste poruszenie serca? Albo czy swiat przygód z wiekowa tradycja moze byc atrakcja dla pokolenia, którego wizytówka staja sie pospiech i megarozrywka? "W pustyni i w puszczy" w wersji "do odsluchu" to propozycja zarówno dla tych, którzy na powiesci noblisty sie wychowali, jak i tych, którzy z róznych powodów dotad po nia nie siegneli. Moze uatrakcyjniona forma przekazu sprawi, iz odzyja wspomnienia, rozwinie sie wyobraznia, a osluchanie z Sienkiewiczowska polszczyzna rozbudzi pragnienie powrotu do klasyki? Niech przygoda stanie sie juz samo podazanie za lektorem, zas koniec kazdego rozdzialu - okazja do refleksji nad wartoscia i tradycja. Polecamy!" - Agnieszka Warecka dziennikarka.

[B]----================================================----

[B]Sienkiewicz Henryk

Wspomnienie z Maripozy

Dołączona grafika

]

Rozmiar: 18,9 MB
Czas trwania: 21m 17s

[B]CZYTA: lektor

OPIS :

"Bylem tylko jakby przelotem w Maripozie i równie pobieznie zwiedzilem jej okolice. Bylbym sie jednak dluzej zatrzymal i w miescie, i w hrabstwie, gdybym byl wiedzial, ze o kilkanascie mil od miasta zyje w lesie prototyp mego Latarnika. Przed niedawnym czasem pan M., który jednoczesnie ze mna byl w Kalifornii, przeczytawszy Latarnika, opowiedzial mi spotkanie z podobnym do niego zupelnie polskim skwaterem. Opowiadanie to powtarzam wiernie co do tresci."

[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[ /b]

#83 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 22 sierpień 2009 - 19:20

Wyświetl postUżytkownik tomson13 dnia 21 sierpień 2009 - 13:46 napisał

Sienkiewicz Henryk

Orso

Dołączona grafika

Rozmiar: 16,5 MB
Czas trwania: 48m 45s

OPIS :

Na zakonczenie winobrania do miasteczka Anaheim, polozonego w poludniowej Kalifornii zjezdzal cyrk pana Hirscha ze swa menazeria. Zwierzat w tej czesci kraju bylo pod dostatkiem, ale mieszkancy wybierali sie na przedstawienie po to, by zobaczyc artystów: pogromce lwów, szesnastoletniego atlete Orso, który pokona kazdego w walce; piekna, filigranowa woltyzerke i akrobatke, Jenny, wystepujaca w duecie z metysem - Orsem. Tlum wiec sie juz wielki zebral nie tylko z miasteczka, ale i z okolic. Wszyscy z niecierpliwoscia oczekuja wieczornego spektaklu. Kreca sie wokól cyrkowych wozów i wypatruja slicznej Jenny i innych artystów.

Pan Hirsch zle traktowal i zwierzeta, i swoich artystów. Dyscypline utrzymywal batem. Orso czesto od niego obrywal, chociaz szesnastolatek odznaczal sie wprost niebywala sila. Pewnego razu chlopca, który byl jednoczesnie dozorca zwierzat, skaleczyl w glowe dosyc dotkliwie kuguar. Orso rozprawil sie z nim tak, ze polamal mu kosc pacierzowa. Z walki wyszedl jednak ledwo zywy. W dodatku dyrektor ocwiczyl go za okaleczone zwierze. Chorowal potem dlugo a opiekowala sie nim mala Jenny, opatrywala rany i czytala Biblie. To byla ich „dobra ksiazka”, która mówila o kochaniu, milosierdziu, przebaczaniu, czyli o rzeczach, których w cyrku nigdy nie doswiadczali. Od tego czasu bardzo przywiazal sie do dziewczynki, bardzo ja pokochal i gotów byl skoczyc za nia w ogien.

Sienkiewicz Henryk

Sachem

Dołączona grafika

Rozmiar: 15,1 MB
Czas trwania: 17m 07s

OPIS :

Nowela autorstwa Henryka Sienkiewicza z 1889 roku, napisana po powrocie pisarza z podrózy po Stanach Zjednoczonych.

Sienkiewicz Henryk

W pustyni i w puszczy

Dołączona grafika

Rozmiar: 380 MB
Czas trwania: 14h 01m 47s

CZYTA: Wojciech Bartoszek

OPIS :

"Czy w dobie Lary Croft i Matriksa jest jeszcze miejsce na proste poruszenie serca? Albo czy swiat przygód z wiekowa tradycja moze byc atrakcja dla pokolenia, którego wizytówka staja sie pospiech i megarozrywka? "W pustyni i w puszczy" w wersji "do odsluchu" to propozycja zarówno dla tych, którzy na powiesci noblisty sie wychowali, jak i tych, którzy z róznych powodów dotad po nia nie siegneli. Moze uatrakcyjniona forma przekazu sprawi, iz odzyja wspomnienia, rozwinie sie wyobraznia, a osluchanie z Sienkiewiczowska polszczyzna rozbudzi pragnienie powrotu do klasyki? Niech przygoda stanie sie juz samo podazanie za lektorem, zas koniec kazdego rozdzialu - okazja do refleksji nad wartoscia i tradycja. Polecamy!" - Agnieszka Warecka dziennikarka.

Sienkiewicz Henryk

Wspomnienie z Maripozy

Dołączona grafika

]

Rozmiar: 18,9 MB
Czas trwania: 21m 17s

OPIS :

"Bylem tylko jakby przelotem w Maripozie i równie pobieznie zwiedzilem jej okolice. Bylbym sie jednak dluzej zatrzymal i w miescie, i w hrabstwie, gdybym byl wiedzial, ze o kilkanascie mil od miasta zyje w lesie prototyp mego Latarnika. Przed niedawnym czasem pan M., który jednoczesnie ze mna byl w Kalifornii, przeczytawszy Latarnika, opowiedzial mi spotkanie z podobnym do niego zupelnie polskim skwaterem. Opowiadanie to powtarzam wiernie co do tresci."

Siesicka Krystyna

Beethoven i dzinsy

Dołączona grafika

Rozmiar: 75,7 MB
Czas trwania: 03h 40m 47s

CZYTA: Hanna Kaminska

OPIS :

To madra, pouczajaca opowiesc o Misce, maturzystce, która zamierza zrezygnowac ze studiów by wyjsc za maz i poswiecic sie opiece niewidomego Piotra a takze jej bracie - Alku, który niefortunnie lokuje uczucia w Majce - dziewczynie Jacka.

Siesicka Krystyna

Obok mnie

Dołączona grafika

Rozmiar: 88,2 MB
Czas trwania: 04h 21m 19s

CZYTA: Hanna Kinder, Jacek Kiss

OPIS :

To zbiór opowiadan, miedzy innymi o tym, ze losowi czasami trudno sprostac, ze zawsze nalezy stanac wobec sprawy, która nie znosi obojetnosci, i ze "to, co dobre, jest pod spodem".

Siesicka Krystyna

Pejzaz sentymentalny

Dołączona grafika

Rozmiar: 87,7 MB
Czas trwania: 04h 16m 35s

CZYTA: Daria Trafankowska

OPIS :

Napisalam ksiazke, której sie nie spodziewalam. Znajdziecie w niej dalsze losy bohaterów Zapalki na zakrecie. A jednak Pejzaz sentymentalny jest powiescia troche inna niz Zapalka, której „piec minut powodzenia” zaczelo sie przeciez wiele lat temu. Czas zmienil nie tylko swiat wokól Mady i Marcina, ale przede wszystkim zmienil ich samych.
Oczywiscie przeczytalam Zapalke, kiedy zaczynalam pisac Pejzaz. I co? I wydawalo mi sie, ze nie jestem jej autorka, tylko ktos inny, bo dzis napisalabym te ksiazke inaczej. A wiec czas, który minal, zmienil takze mnie.
I tu zaczela sie pierwsza trudnosc, bo skoro zdecydowalam sie na powrót do zycia Mady i Marcina, sposób napisania tamtej ksiazki juz do czegos zobowiazywal. Nie tylko w tresci, ale i w formie. Klopot byl w tym, ze tak bardzo chcialo sie chociaz troche od tego zobowiazania uciec. No i jest tak, jak jest.
Czesto wydaje mi sie, ze Pejzaz sentymentalny to ksiazka, która zamówilybyscie sobie u mnie w czasie naszych przelotnych spotkan i rozmów, uporczywie pytajac: - I co z nimi bylo dalej?
Oto, co z nimi bylo dalej.

[B]Siesicka Krystyna

Trzynasty miesiac poziomkowy

Dołączona grafika

Rozmiar: 67,5 MB
Czas trwania: 04h 59m 04s

[B]CZYTA: Joanna Jedryka

OPIS :

Trzynasty miesiac poziomkowy to zupelnie nowa data w moim kalendarzu. To równiez wazny miesiac w zyciu Toma,Petry,Gustawa i Jasminy, a takze kilku jeszcze osób, które mozecie poznac w "Przydroznym barku". Wystarczy otworzyc ksiazke, zeby ich wszystkich spotkac, zapraszam! Powitaja Was dzwonki przymocowane nad drzwiami, kolorowy kapelusz pewnej pani, zólta laska pana oraz dwie wiedenskie torebki. W poziomkowym miesiacu, który w przydroznym barku trwa bez przerwy, pachna owoce koktajle i dojrzewa milosc, chociaz swiat na zewnatrz nie zawsze bywa pogodny. Ja tam zwykle zamawiam "Najkrótszy sen Gustawa" i mix z owoców lesnych. Nie wiem, co Wy wybierzecie.

[B]Siesicka Krystyna

Zapach rumianku

Dołączona grafika

Rozmiar: 53,3 MB
Czas trwania: 03h 56m 09s

[B]CZYTA: Anna Maria Komorowska

OPIS :

Opowiesc o 40-letnich przyjaciólkach Klarze i Zuzannie, które spotykaja sie po latach w czasie wakacji. Na wies, do domu Klary przyjezdza takze nastoletnia córka Zuzanny - Kasia, która wpada w oko synowi miejscowego weterynarza - Rafalowi. Autorka w refleksyjny, ale nie pozbawiony humoru sposób analizuje drogi, jakie wybieramy ukladajac sobie zycie, wplyw decyzji, które podejmujemy na kolejne zdarzenia, konsekwencje wszystkich naszych czynów i wyborów.

#84 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 23 sierpień 2009 - 12:56

Sikorski Jerzy

Prywatne zycie Mikolaja Kopernika

Dołączona grafika

Rozmiar: 250 MB
Czas trwania: 13h 43m 22s

CZYTA: Henryk Drygalski

OPIS :

Mikolaj Kopernik
Opracowal heliocentryczny model Ukladu Slonecznego, wedlug którego Slonce znajduje sie w centrum, Ziemia jest planeta i podobnie jak pozostale planety obiega Slonce po orbicie kolistej. Jego teoria zostala opublikowana w 1543 r. w ksiedze De revolutionibus orbium coelestium (O obrotach sfer niebieskich). Teoria Kopernika wplynela na sposób patrzenia na miejsce Ziemi i czlowieka we Wszechswiecie i stala sie podstawa rozwoju nauk scislych.

Sing Miao

Wyznania chinskiej kurtyzany

Dołączona grafika

Rozmiar: 396 MB
Czas trwania: 04h 49m 43s

CZYTA: Magdalena Zawadzka

OPIS :

"Wyznania chinskiej kurtyznany" swoim tytulem przywodza na mysl "Wyznania gejszy", ale od samego poczatku mamy tu do czynienia z ksiazka zupelnie innego kalibru. Co prawda miedzy obiema bohaterkami wystepuje wiele podobienstw, ale takze wiele róznic.
Na stronach tej powiesci przeczytac mozemy niezwykla historie 14-letniej dziewczynki z zasciankowego miasteczka w jednej z chinskich prowincji, która z powodu trudnej sytuacji rodzinnej zostaje sprzedana przez swoich rodziców na sluzbe do domu bogatego kaligrafa, pana Hu. Nie spedza tam jednak duzo czasu. Zazdrosna o meza pani Hu z niewielkim zyskiem umieszcza ja w tanim, zapadlym burdelu. Tak zaczyna sie jej przygoda w swiecie wiatru i wierzb. Pomimo nienawisci zony swego bylego pana szybko trafia do "Domu Wiosennej Swiezosci" - domu uciech o wysokiej renomie i staje sie kurtyzana - prostytutka najwyzszej klasy. Przez 29 rozdzialów obserwujemy jej perypetie najpierw w czasie japonskiej okupacji, a potem w trakcie gwaltownych zmian ustrojowych i wprowadzania w Chinach komunizmu.

Singer Isaac Bashevis

Opowiadania dla dzieci

Dołączona grafika

Rozmiar: 376 MB
Czas trwania: 04h 57m 29s

CZYTA: Jerzy Stuhr

OPIS :

Nie wszystkim wiadomo, ze zdobywca Nagrody Nobla w dziedzinie literatury dla doroslych z powodzeniem pisal równiez dla dzieci. Doskonaly zbiór madrych, zydowskich opowiesci poruszy wyobraznia kazdego wrazliwego dziecka. Singer takze tutaj tworzy barwne historie pelne czaru, glebokiej madrosci, szacunku dla przyrody i respektu dla Boga. Posród trzydziestu szesciu opowiadan znalazly sie miedzy innymi te najbardziej znane: "Koza Zlotka", "Mazele i Szlimazele" oraz "Medrcy z Chelma i glupi karp".

Smith Wilbur

Czarownik

Dołączona grafika

Rozmiar: 463 MB
Czas trwania: 22h 33m 25s

CZYTA: Leszek Teleszynski

OPIS :

Rzadzacy poludniowym Egiptem faraon Tamose wyrusza na wyprawe przeciwko królowi Apepiemu, wladcy pólnocnego Egiptu. Towarzyszy mu syn Nefer i wiekowy Taita, nazywany Czarownikiem, który od dawna cieszy sie slawa wielkiego maga i uzdrowiciela, mistrza okultyzmu. Podczas wyprawy Tamose zostaje podstepnie pozbawiony zycia przez zaufanego przyjaciela, ksiecia Naja, który wkrótce potem mianuje sie regentem Górnego Egiptu i zeni z córkami Tamose. Wraz z wodzem plemienia Urug, Trokiem, zaprowadza wlasne porzadki w panstwie, brutalnie tlumiac wszelkie przejawy oporu i nieposluszenstwa. Niebawem z rak Troka ginie król Apepi wraz z rodzina. Ocalala z pogromu córka króla, ksiezniczka Mintaka, ukochana Nefera, zostaje przymuszona do malzenstwa z Trokiem. Wspomagany przez wiernego Taite i jego czarodziejskie moce, prawowity nastepca tronu, Nefer, organizuje rebelie przeciw wladzy uzurpatorów...

[B]Smith Wilbur

Okrutna sprawiedliwosc

Dołączona grafika

Rozmiar: 314 MB
Czas trwania: 1h 50m 13s

[B]CZYTA: roch Siemianowski

OPIS :

Peter Stride dowodzi grupa komandosów, która w wymiku brawurowej akcji na lotnisku w Johannesburgu uwalnia z rak okrutnyc porywaczy 400 pasazerów brytyjskiego jumbojeta. Utworzona przez rzady krajów zachodnich supertajna grupa Atlas, zlozona ze specjalnie wyselekcjonowanych zolnierzy armii NATO, stanowi najbardziej skuteczne narzedzie Zachodu w walce z miedzynarodowym terroryzmem. Peter podejrzewa, iz za dzialalnoscia wiekszosci grup ekstremistycznych swiata kryje sie tajemniczy osobnik znany jako Kalif, który wykorzystuje je do swoich wlasnych celów. Kim jest Kalif? Jakim celom sluzy naprawde Atlas? Prywatne sledztwo Petera przynosi zaskakujace wyniki...

#85 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 23 sierpień 2009 - 14:15

Smith Zadie

Biale zeby

Dołączona grafika

Rozmiar: 325 MB
Czas trwania: 24h 02m 33s

CZYTA: Jacek Kiss

OPIS :

Bohaterami powiesci sa: Archie, czterdziestosiedmioletni Anglik, nieudacznik zyciowy, który wszelkie decyzje podejmuje, rzucajac monete; przybyly z Bangladeszu Samad, który walczac z wlasnymi slabosciami, za wszelka cene stara sie zachowac religijna tozsamosc; zwariowany naukowiec Marcus Chalfen, pracujacy nad projektem o szumnej nazwie Mysz Przyszlosci; ich zony, przyjaciele, dzieci...

Misterna, przemyslana w kazdym szczególe konstrukcja, jedrny, "buzujacy" jezyk oraz znakomicie nakreslone, wyraziste postacie sprawiaja, ze "Biale zeby" czyta sie jednym tchem.

Snopek Mieczyslaw

Za wiezienna brama

Dołączona grafika

Rozmiar: 118 MB
Czas trwania: 05h 12m 19s

OPIS :

Za Wiezienna Brama- To ksiazka z gatunku wspomnien. Autor przedstawia w niej prawdziwa historie mlodych chlopców, wiezniów Danilowiczowskiej, Pawiaka, Rakowieckiej i Okecia podczas pierwszych lat hitlerowskiej okupacji. Wszystkie opisane w tej ksiazce zdarzenia, oraz wszystkie wystepujace w niej postacie sa autentyczne. Przy powstaniu tej ksiazki, w duzej czesci pomógl autorowi spisany w roku 1942 pamietnik (autor zaznaczyl to w koncowym rozdziale).
Na marginesie moge jeszcze dodac, ze ci czytelnicy (sluchacze) którzy dobrze oceniaja ksiazki S. Grzesiuka, na tej pozycji tez nie powinni sie zawiesc.
Uwaga! -ta ksiazka nie jest przeznaczona dla dzieci.

Sologub Fiodor

Malenki czlowiek. W domu Sary.

Dołączona grafika

Rozmiar: 13,2 MB
Czas trwania: 29m 34s

CZYTA: lektorzy

OPIS :

Sologub Fiodor, wlasciwie Fiodor Kuzmicz Tietiernikow (1863-1927), rosyjski pisarz i dramaturg. Debiutowal wierszami w 1884, wkrótce stal sie jednym z czolowych twórców rosyjskiego modernizmu. Autor glosnej powiesci Maly bies (1905, wydania polskie 1916, 1973) zawierajacej sarkastyczny opis rosyjskiej prowincji. Nazywany piewca smierci. Autor symbolistycznych dramatów, np. Pobieda smierti (1907). Polski wybór opowiadan: Zadlo smierci (1949), wiersze w Antologii nowoczesnej poezji rosyjskiej (1971).

Solzenicyn Aleksander

Jeden dzien Iwana Denisowicza

Dołączona grafika

Rozmiar: 119 MB
Czas trwania: 05h 02m 30s

CZYTA: Ksawery Jasienski

OPIS :

Opowiadanie to jest rekonstrukcja jednego dnia w lagrze. Akcja rozgrywa sie w scisle okreslonych ramach czasowych: od pobudki do nocy. Tytulowy bohater to kolchoznik skazany za drobne wykroczenie na dlugi pobyt w obozie pracy, czlowiek prosty, którego caly spryt, inteligencja i energia zyciowa skierowane sa na przezycie do nastepnego dnia.

[B]Sowa Izabela

Zielone jabluszko

Dołączona grafika

Rozmiar: 124 MB
Czas trwania: 06h 03m 57s

OPIS :

Polowa lat osiemdziesiatych. Bajklandia, miasto rowerów, tak jak cala Polska pograzone w kryzysie i szarej beznadziei. Ania Kropelka mieszka w malym domku. Razem z prababcia, babcia, dziadkiem i kotem Dziurawcem czeka na mame, której udalo sie wybyc z Polski. O takiej ucieczce za ocean marzy wiekszosc mieszkanców Bajklandii. Reszta biernie czeka na cud. Ania nie chce wyjezdzac. Dla niej Bajklandia to miejsce wyjatkowe. Byc moze dlatego, ze nie zna innych. A mozliwe, ze bardzo sie boi tego, o czym spiewaja Chlopcy z Placu Broni: Tak niewiele mialem, tak niewiele mam, moge stracic wszystko, moge zostac sam. Woli wiec zostac i cierpliwie czekac. Na co? Na milosc, na przyjazn i moze troche na cud? A gdy to wszystko sie pojawi, okaze sie, ze to nie koniec klopotów. I ze zycie wcale nie staje sie prostsze.

#86 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 25 sierpień 2009 - 16:58

Sparks Nicholas

Jesienna milosc

Dołączona grafika

Rozmiar: 106 MB
Czas trwania: 05h 11m 46s

OPIS :

Rok 1958. Beztroski siedemnastolatek Landon Carter rozpoczyna nauke w ostatniej klasie szkoly sredniej w Beaufort. Jego ojciec kongresman pragnie, by syn zrobil kariere - tymczasem Landon nie zaczal jeszcze sie zastanawiac, co zrobic z doroslym zyciem. Kolezanka z klasy, Jamie Sullivan, cicha, spokojna dziewczyna opiekujaca sie owdowialym ojcem, traktowana jest przez niego i rówiesników jako nieszkodliwa dziwaczka. Nie rozstaje sie z Biblia, nie chodzi na prywatki, a dzien bez dobrego uczynku uwaza za stracony. Kiedy nadchodzi pora dorocznego balu Landon w odruchu desperacji zaprasza jamie, na która dotad nikt nie zwrócil uwagi. To dopiero poczatek blizszej znajomosci. Wykpiwany przez kolegów chlopak poczatkowo unika Jamie, wkrótce jednak ich kontakty przeradzaja sie w przyjazn, a potem w gleboka milosc. Nieoczekiwanie dla samego siebie Landon odkrywa prawdziwy sens i urode zycia - radosc, jaka sprawia pomaganie innym, ból po utracie najblizszej osoby...

Sparks Nicholas

Noce w Rodanthe

Dołączona grafika

Rozmiar: 81 MB
Czas trwania: 03h 58m 14s

CZYTA: Hanna Kinder-Kiss

OPIS :

Nadmorskie miasteczko na poludniowym krancu Karoliny Pólnocnej. Miejsce pelne tajemnic, wspomnien, a nade wszystko milosci... trzy lata po rozwodzie z mezem, który porzucil ja dla innej kobiety, na prosbe swej przyjaciólki Adrienne Willis przyjezdza ty na tydzien, by zajac sie gospoda. Kilkudniowa znajomosc z nowo przybylym gosciem, chirurgiem Paulem Flannerem, przewraca jej swiat do góry nogami. Paul i Adrianne postanawiaja wspólnie spedzic reszte zycia, ale los chce inaczej. Wspomnienie tej milosci towarzyszy jej przez lata.

Sparks Nicholas

List w butelce

Dołączona grafika

Rozmiar: 113 MB
Czas trwania: 08h 41m 32s

OPIS :

Wyrzucona za burte butelka, zdana na kaprys losu, mogla trafic w najodleglejszy zakatek swiata. Zamiast tego, po niecalym miesiacu podrózy, wyplynela na plazy nad zatoka Cape Cod, gdzie znalazla ja spedzajaca nadmorskie wakacje Theresa Osborne, dziennikarka z Bostonu, samotnie wychowujaca dwunastoletniego syna. W srodku byl list milosny napisany do zmarlej zony i zaczynajacy sie od slów: "Moja najdrozsza Catherine, tesknie za Toba, ukochana, tak jak zawsze, ale dzisiaj bylo mi bardzo ciezko, bo ocean spiewal o naszym wspólnym zyciu." Zaintrygowana i przejeta do glebi historia pary kochanków, Theresa rozpoczyna poszukiwania czlowieka, który potrafil tak mocno i wiernie kochac. Kim byl mezczyzna? Gdzie sie teraz znajduje? Jej spotkanie z tajemniczym Garrettem zaowocuje wielka miloscia...

Spencer Johnson

Kto zabral moj ser

Dołączona grafika

Rozmiar: 70,1 MB
Czas trwania: 01h 11m 43s

OPIS :

Alegoryczna przypowiesc, odkrywajaca najglebsze prawdy o zmianach dokonujacych sie w naszym zyciu. Bohaterowie tej ksiazki - sa personifikacja prostych, ale i skomplikowanych czesci naszej osobowosci, które kryja sie w nas niezaleznie od wieku, plci, rasy czy narodowosci. Myszy i ludzie - zyjacy wewnatrz labiryntu i poszukujacy sera, który jest ich pokarmem i zródlem szczescia. "Ser" to metafora wszystkiego, czego pozadamy w zyciu - dobrej pracy, zdrowych zwiazków z innymi ludzmi, majatku...

[B]Stachura Edward

Cala jaskrawosc

Dołączona grafika

Rozmiar: 238 MB
Czas trwania: 03h 18m 30s

[B]CZYTA: Daniel Olbrychski

OPIS :

"Czegos tak czystego, prostego, pieknego dawno nie czytalem" - zachwycal sie Jaroslaw Iwaszkiewicz.

"Nie jest to powiesc jak inne, nie wabi ciekawa fabula. Opowiadajacy wedruje z kolega Witkiem, pracuje z nim przy szlamowaniu basenu w parku zdrojowym I u wiesniaczki Potegowej - obaj raduja sie swiatem i nad sensem zycia po poetycku deliberuja. Nie ma tu brutalnych zlodziejaszków, knajpianych lumpów, jakimi zajmowala sie mloda, tzw. hlaskoidalna proza" - dodawal Julian Przybos.

"Znalazl sie przynajmniej jeden, który rysujac portrety mlodych trampów, poskapil swoim bohaterom czarnych i szaro-metnych sosów, nadal ich wedrówkom klimat dobrotliwego zauroczenia uroda swiata" - wtórowal Andrzej Drawicz.

#87 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 26 sierpień 2009 - 12:15

Steel Danielle

Kalejdoskop

Dołączona grafika

Rozmiar: 243 MB
Czas trwania: 12h 08m 52s

CZYTA: Anna Nechrebecka

OPIS :

W ostatnich dniach II wojny swiatowej mlody zolnierz amerykanski, Sam Walker, poznaje piekna Francuzke, Solange. Mlodzi zakochuja sie w sobie i pobieraja, na swiat przychodza dzieci. Niestety los niszczy rodzinne szczescie. Sam i Solange gina tragicznie, a ich trzy córki zostaja rozdzielone i wychowuja sie w rodzinach zastepczych. Po latach przyjaciel Sama postanawia odnalezc dziewczeta.

Steel Danielle

Zadza przygod

Dołączona grafika

Rozmiar: 376 MB
Czas trwania: 18h 29m 45s

CZYTA: Ryszard Nadrowski

OPIS :

Dwudziestopiecioletnia Audrey Driscoll urozmaica sobie monotonie zycia w kalifornijskiej rodzinnej rezydencji marzeniami o dalekich podrózach. Wreszcie decyduje sie na wyjazd do Europy. Tam spotyka nowych ludzi, odkrywa swiat przygód i namietnosci, poznaje smak strachu i odwagi. Nie wie jeszcze, ze im wiecej sie zyskuje , tym wiecej mozna stracic...

Stevenson Robert Louis

Katriona

Dołączona grafika

Rozmiar: 201 MB
Czas trwania: 10h 07m 23s

CZYTA: Artur Barcis

OPIS :

Kontynuacja "Porwanego za mlodu"

Stevenson Robert Louis

Dr.Jakyl i Mr.Hide

Dołączona grafika

Rozmiar: 46,7 MB
Czas trwania: 02h 17m 14s

CZYTA: Janusz Linek

OPIS :

Tajemnicze powiazania prawowitego Henry Jekylla z otoczonym zla slawa panem Hayde wzbudzaja podejrzenia, gdy ten pierwszy wpisuje go do swego testamentu.

[B]Stevenson Robert Louis

Porwany za mlodu

Dołączona grafika

Rozmiar: 155 MB
Czas trwania: 07h 46m 58s

[B]CZYTA: Artur Barcis

OPIS :

"Porwany za mlodu" (1886) to barwna historia, której tlem jest osiemnastowieczna Anglia i Szkocja. Ksiazka opowiada dzieje uprowadzonego mlodzienca, jego przygody na ladzie i morzu, stanowiac ulubiona lekture mlodziezy i doroslych na calym swiecie.

#88 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 27 sierpień 2009 - 10:42

Stojowski Andrzej

W reku Boga

Trylogii ciag dalszy

Dołączona grafika

Rozmiar: 389 MB
Czas trwania: 19h 07m 30s

OPIS :

Pan Wolodyjowski i Ketling polegli. W bitwie pod Chocimiem Polacy zwyciezaja Turków. Tak konczy sie Trylogia. Co dalej? Czy skonczyly sie przygody pana Zagloby, jego pomysly i fortele? Nie znamy losów Baski i Krzysi. Gdzie Kmicic, gdzie Skrzetuski? Nic nie wiemy o losach wygnanców ze wschodu. Co z Polska? Czy dzwignie sie z upadku, gdy wojna wciaz trwa? Naród jest u kresu sil. Król Jan III Sobieski musi ocalic Polske i chrzescijanstwo.

Zmienia sie uklad polityczny. Polska jest Przedmurzem Chrzescijanstwa, gdzie krzyzuja sie wplywy Turcji, Austrii, Moskwy, Prus i zyczliwej Turkom Francji. Intrygi tajnych sluzb godza w interesy Polski. Trzeba im przeciwdzialac. Staje nam przed oczami barwny choc straszny swiat wojny. Barbarzyncy ze Wschodu pustosza ziemie polskie. Trwoga.

Na tym tle "W reku Boga" przywraca nam naszych bohaterów. Pan Zagloba znów jest z nami, bawi dowcipem i ratuje w potrzebie. Krysia, piekna, zniewalajaca mezczyzn swoim urokiem. Baska, osamotniona, w tajnej misji do Wiednia znajduje milosc. Wracaja Kmicicowie, Skrzetuscy, ich dzieci. Zmienilo ich zycie. Otaczaja ich nowi ludzie. Ludzie dzielni i szlachetni. Intryganci i zdrajcy. Pan Kotficz - królewski radca, Jacek Boruta - czlowiek do specjalnych zadan, Ben Zwi - kupiec zbozowy, ojciec Boratini - jezuita, pan des Tournelles - dyplomata, panna Aksakówna - kobieta z tajemnicza przeszloscia...

Warszawa, Gdansk, Wieden, obrona Lwowa, oblezenie Zurawna, krwawe pobojowiska. Tam zyja i umieraja. Czeka ich wszystkich próba ostateczna, gdzie rozstrzygnie sie ich los: Bitwa pod Wiedniem.

Stoker Bram

Dracula

Dołączona grafika

Rozmiar: 152 MB
Czas trwania: 03h 40m 47s

CZYTA: Jan Janga Tomaszewski

OPIS :

Ksiazka opowiada historie hrabiego Draculi, wampira zyjacego w Transylwanii, w Karpatach (Europa Wschodnia jest traktowana jako siedlisko wszystkiego, co zle i stamtad pochodza wszystkie upiory i demony). Tytulowy Dracula to wampir ze lsniacymi, czerwonymi ustami, dlugimi klami i gladka, jasna cera. Jest bogatym wlascicielem ziemskim i wysoko cenionym "czlowiekiem". Nie przeszkadza mu to jednak polowac w pobliskim miasteczku. Potrafi przybrac postac róznych zwierzat (zazwyczaj nietoperza), a nawet stac sie samym oblokiem, który jest w stanie przesliznac sie przez najmniejsze nawet szczeliny. Ma te wlasciwosc, ze zawsze wraca, aby sie zemscic. Nawet jezeli ktos go pokonal, to on zawsze znajduje sposób, aby sie uratowac ze smiertelnej pulapki.

Suskind Patrick

Pachnidlo

Dołączona grafika

Rozmiar: 541 MB
Czas trwania: 10h 30m 56s

CZYTA: Tomasz Traczynski

OPIS :

Pachnidlo to opowiesc o Janie Baptyscie Grenouille, czlowieku posiadajacym wech absolutny. Jest owladniety idea uzyskania idealnej wonnosci oddajacej zapach kobiecego, dziewiczego ciala. Ta mysl kaze mu szukac dziewczyny zaspokajajacej jego zmysl powonienia. Idee fixe Jana Baptysty prowadzi do ciagu zbrodni o okrutnym, perwersyjnym charakterze. W Pachnidle odmalowany jest niezwykle plastycznie XVIII-wieczny Paryz, jego barwy, smaki oraz oczywiscie - zapachy. Wydanie w postaci ksiazki czytanej pozwala raz jeszcze zanurzyc sie w atmosferze tego niezwyklego dziela.

Swann Leonie

Sprawiedliwosc owiec

Dołączona grafika

Rozmiar: 289 MB
Czas trwania: 05h 15m 49s

CZYTA: Maria Seweryn, Rafal Mohr, Krzysztof Wakulinski

OPIS :

Po "Folwarku zwierzecym" i "Wodnikowym Wzgórzu" zwierzeta znów przemówily i powiedzialy o ludziach wiecej, niz sami wiemy o sobie. A ze mówily prawde madrze, smiesznie i wzruszajaco, "Sprawiedliwosc owiec" stala sie rewelacja literacka 2006 roku. W Polsce powiesciowy debiut Leonie Swann okazal sie najwiekszym przebojem (siedem tygodni pod rzad na pierwszym miejscu list bestsellerów!) w kategorii prozy obcej. Posluchajmy glosu owiec:

"- Jeszcze wczoraj byl zdrowy - powiedziala Matylda, nerwowo strzygac uszami.
- To nie ma nic do rzeczy - zauwazyl Sir Ritchfield, najstarszy tryk w stadzie. - Nie umarl na chorobe. Szpadel to nie choroba.
Pasterz lezal w bujnej, zielonej irlandzkiej trawie obok stodoly. Lezal i ani drgnal. Owce odbywaly narade nieco dalej, prawie na skraju urwiska.
Rankiem, gdy znalazly pasterza, niezwykle zimnego i zupelnie martwego, zachowaly spokój i byly z tego niezmiernie dumne. W pierwszym przyplywie trwogi zabrzmialo oczywiscie kilka rozpaczliwych okrzyków – »Kto nam teraz bedzie przynosil siano?«, »Wilk! Tu jest wilk!« - lecz panna Maple szybko stlumila panike. Wytlumaczyla im, ze tu, na najzielenszych i najsoczystszych pastwiskach w calej Irlandii, tylko idiota jadlby siano w srodku lata, i ze nawet najbardziej wyrafinowane wilki nie przebijaja szpadlem swoich ofiar. Bo nie ulegalo watpliwosci, ze to wlasnie szpadel sterczal z wnetrznosci pasterza..."

Owce postanawiaja przeprowadzic sledztwo. A co bedzie, kiedy juz odkryja, kto zabil? Wtedy bedzie... Sprawiedliwosc!

[B]Sweetland Ben

Bogac sie kiedy spisz

Dołączona grafika

Rozmiar: 206 MB
Czas trwania: 08h 41m 31s

OPIS :

Jak stac sie dwa razy lepszym ? w czymkolwiek tylko chcesz ? w ciagu jednej nocy?*
* Pisze, ze tylko dwa razy lepszym, ale sa osoby, które staly sie nawet dziesiec razy lepsze w ciagu jednej nocy. Oczywiscie wykorzystaly one potege twórczej podswiadomosci...
Niektórzy ludzie nie maja pojecia, jaki potencjal w nich drzemie...
Pozwól, ze na poczatek porusze odrobine teorii, która jest niezbedna do zrozumienia calosci tego, o czym mówie.
Caly nasz umysl jest podzielony na dwie czesci:
Swiadoma
Odbiera ona wrazenia za pomoca zmyslów wzroku, sluchu, dotyku, smaku i wechu. Jest bardzo skuteczna w podejmowaniu tysiecy codziennych decyzji. Kiedy wykonujesz jakakolwiek swiadoma czynnosc ? bierzesz ze stolu olówek, mówisz do kelnera, dzwonisz do kogos ? Twoja Swiadomosc wysyla sygnaly do Twojego ciala. Kiedy zas zasypiasz, Twoja Swiadomosc takze zasypia.
Nieswiadoma
Ta druga czesc umyslu nie spi nigdy. To jest wlasnie Twórcza Podswiadomosc. Twórcza Podswiadomosc doslownie utrzymuje Cie przy zyciu. Odpowiada za nieswiadome funkcje, takie jak bicie serca i oddychanie. Dla nas jednak najwazniejsze jest to, ze Twoja Twórcza Podswiadomosc steruje takze Twa osobowoscia, Twym charakterem, popedami oraz najglebszymi i najbardziej skrytymi pragnieniami!

#89 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 27 sierpień 2009 - 11:15

Szarski Kazimierz

Zatruta mgla

Dołączona grafika

Rozmiar: 233 MB
Czas trwania: 03h 03m 03s

CZYTA: Andrzej Krusiewicz

OPIS :

Lata 1914-1915. Niemcy i Austro-Wegry próbuja za wszelka cene wygrac wojne, zanim alianci zmobilizuja swoje sily. Szatanski geniusz naukowca- laureata nagrody Nobla i zbrodniarza wojennego- profesora Habera. Sprawna organizacja kajzerowskiej machiny wojennej pod wodza generala Falkenhayna. Brak skrupulów czolowych niemieckich chemików i fizyków.
Wszystko to umozliwilo uzycie pierwszej nowozytnej broni masowej zaglady- gazów bojowych.
Kulisy przygotowania nowej broni. Atak pod Ypres w Belgii oraz pod Bolimowem w Polsce na tle walk na frontach w latach 1914-1915.

Szczepkowska Joanna

Felietony na jeden glos

Dołączona grafika

Rozmiar: 119 MB
Czas trwania: 04h 21m 25s

CZYTA: autorka

OPIS :

Felietony to wlasciwie przewodnik po subtelnosciach, manowcach i zakamarkach widzialnej, lecz czesto niezauwazanej rzeczywistosci. To moze nawet nie zbiory felietonów, ale zbiory zapatrzen, refleksji i zamyslen nad kondycja swiata, który sami stwarzamy. Autorka dyskretnie wyostrza kontury opisywanych zachowan i zdarzen. Unika moralizatorstwa, ale spostrzegawczym pozostawia klucz.

Szczepkowska Joanna

Kocham Paula McCartneya

Dołączona grafika

Rozmiar: 107 MB
Czas trwania: 08h 19m 37s

CZYTA: autorka

OPIS :

Powiesc obyczajowa. Tylez nostalgiczna, co przewrotna i zaskakujaca historia czterech kolezanek, wychowanych w latach szescdziesiatych na warszawskiej Starej Ochocie. Marianna, obecnie wzieta dziennikarka, jako dziewczynka wymyslila sobie starszego brata Cygana. Ku swemu zdumieniu, odkrywa po latach, ze jego istnienie skomplikowalo losy wielu ludzi i przyczynilo sie do tragedii, a ponowne spotkanie z dawnymi przyjaciólkami calkowicie zmienia jej zycie... Niebanalnie napisana, swietnie osadzona w realiach srodkowego PRL i wspólczesnie, poruszajaca opowiesc o dziecinstwie, doroslosci i sile fantazji, która moze uskrzydlac i niszczyc.

Szolc Izabela

Cichy zabojca

Dołączona grafika

Rozmiar: 210 MB
Czas trwania: 04h 17m 104s

CZYTA: Anna Komorowska

OPIS :

Trzymajacy w napieciu, brawurowo napisany kryminal, którego akcja rozgrywa sie we wspólczesnej Warszawie. Bohaterka jest mloda policjantka, doskonaly sledczy, charakterologicznie przypominajaca slynna agentke FBI, Clarice Starling z „Milczenia owiec”. Wyjatkowa strona ksiazki jest nietypowa dla kryminalnego gatunku literackiego plec bohaterki oraz wplecione w watek sensacyjny jej zycie prywatne. Dzieki temu mloda, twarda kobieta nie jest papierowa superwomen. Jest policjantka, ale równiez kobieta i matka, co dodaje opowiadanej historii dodatkowego smaku, wiarygodnosci i zyciowej prawdy.

Szwaja Monika

Jestem nudziara

Dołączona grafika

Rozmiar: 235 MB
Czas trwania: 02h 22m 35s

[B]CZYTA: Marta Bizon

OPIS :

Powiesc blyskotliwa, skrzaca sie humorem i traktujaca o sprawach zywo nas obchodzacych, a do tego przewrotna.
... Agata musi zmienic prace. Blyskawiczny przeglad aktywów konczy sie jedyna mozliwa decyzja: "Bede pania nauczycielka!". Polskiego. W liceum.

[B]Szwaja Monika

Stateczna i postrzelona

Dołączona grafika

Rozmiar: 568 MB
Czas trwania: 16h 40m 22s

[B]CZYTA: Masza Bauman

OPIS :

Tytul powiesci (oczywiscie uklon w strone niezrównanej Jane Austen) sugeruje dwie bohaterki, i tak jest rzeczywiscie: sa dwie, maja dosyc rózne charaktery i rózne prowadza zycie - jedna jest kustoszka w muzeum, druga luksusowa narzeczona biznesmena. Ten, niestety, okazuje sie gangsterem, w dodatku pechowym: idzie siedziec, a narzeczona zostaje na lodzie. Wraz z przyjaciólka i przyjaciólmi przyjaciólki rozpoczyna wiec nowe zycie - daleko od rodzinnego miasta, w po[cenzura]dajacym osrodku jezdzieckim, który zamierzaja przeksztalcic w kwitnace gospodarstwo agroturystyczne. Zadne z nich nie ma co prawda zielonego pojecia o gospodarzeniu, ale od czegóz wrodzona inteligencja! Poniewaz wszyscy mieszkancy Rotmistrzówki (nie wylaczajac gospodyni, starej rotmistrzowej) dysponuja nie tylko inteligencja, ale równiez wdziekiem i iscie molojecka fantazja, zycie w dworku zaczyna sie toczyc w zupelnie nowym tempie. Zwlaszcza kiedy w charakterze goscia przybywa dawna wlascicielka domu i calej wsi, leciwa niemiecka baronowa. Dodajmy do tego skomplikowane perypetie sercowe i rodzinne, leciutki - i raczej dobrotliwy - powiew kryminalu, sporo humoru, ciepla i zyczliwosci dla ludzi, a otrzymamy pelny obraz tej pogodnej i bardzo kobiecej - nie wstydzmy sie tego okreslenia! - powiesci.

#90 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 28 sierpień 2009 - 13:44

Program I Polskiego Radia

Tajna Historia Polski

Dołączona grafika

Rozmiar: 175 MB
Czas trwania: 06h 25m 16s

CZYTA: materialy archiwalne i komentarze historykow

OPIS :

27 audycji Programu I Polskiego Radia odslaniajacych tajemnice historyczne naszego kraju.

Testament Nowy

Biblia 1000-lecia

Dołączona grafika

Rozmiar: 591 MB
Czas trwania: 21h 39m 28s

CZYTA: Mieczyslaw Voit, Jan Tesarz

OPIS :

Biblia Tysiaclecia to najpopularniejsze narodowe wydanie Pisma Swietego. Zawiera jedyny polski tekst Pisma Swietego, zatwierdzony do stosowania w liturgii przez Konferencje Episkopatu Polski, przystepne komentarze - przypisy, mapy oraz podreczny slownik biblijny. Biblia - "Ksiega Zycia" - Verba Sacra - jest bez watpienia najwspanialszym z dziel w historii swiata, bestsellerem wszechczasów. Polskie tlumaczenie z jezyków oryginalnych, znane pod historycznym juz tytulem Biblia Tysiaclecia jest szczególnym znakiem obecnosci Boga i Jego Objawienia w najnowszej historii naszego narodu.

Stary Testament

Biblia

Dołączona grafika

Rozmiar: 732 MB
Czas trwania: 78h 06m 00s

CZYTA: Henryk Drygalski

OPIS :

Stary Testament ksztaltowal sie okolo tysiaca lat - jego najstarszy fragment, Piesn Debory z Ksiegi Sedziów, datowany jest na XII w. p.n.e., najmlodsze, np. Ksiega Daniela i pewne psalmy, pochodza z II w. p.n.e. Niektóre ksiegi, m.in. Madrosc Syracha, czesc pism prorockich, sa jednorazowym dokonaniem konkretnej osoby, in. zas, jak Piecioksiag Mojzeszowy i psalterz, powstawaly w ciagu wielu stuleci.

Tetmajer-Przerwa Kazimierz

Na skalnym Podhalu

Dołączona grafika

Rozmiar: 93,2 MB
Czas trwania: 04h 34m 37s

CZYTA: Antoni Wichura

OPIS :

Opowiadania Na Skalnym Podhalu powstaly miedzy rokiem 1901 a 1912. Utwory, napisane gwara podhalanska, ukazuja zycie górali . Autor po mistrzowsku oddaje niezwyklosc swiata górskiego i prymitywna kulture zbójników, mysliwców i juhasów, odmalowujac ja na tle skalnych szczytów, lasów i hal. Na koncu ksiazki umieszczono slowniczek gwarowy pomagajacy zrozumiec teksty pisane w gwarze podhalanskiej.

[B]Tine Robert

Gliniarz z Beverly Hills

Dołączona grafika

Rozmiar: 227 MB
Czas trwania: 05h 44m 56s

[B]CZYTA: Ryszard Nadrowski

OPIS :

Edie Murphy to nie tylko jeden z najpopularniejszych obecnie aktorów amerykanskich. Grane przez siebie postacie zaczyna juz tworzyc, gdy powstaje scenariusz. Jest autorem pomyslów wiekszosci filmów, w których wystepuje, jak znane takze w Polsce "Zlote dziecko", "Nieoczekiwana zmiana miejsc", "Ksiaze w Nowym Jorku". Pierwszy jego wielki sukces to czarnoskóry policjant Axel Foley, glówny bohater trzech filmów "Gliniarz z Beverly HiIIs".

Ksiazka pod tym samym tytulem napisana przez Roberta Tine'a zachowuje wszystkie atuty filmu: zaskakujaca akcje, blyskotliwe dialogi, precyzyjna konstrukcje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Nie jesteś zalogowany!
x

Nie jesteś zalogowany, więc nie możesz w pełni korzystać z forum. Kliknij, aby się zarejestrować!