Orwell George
Folwark zwierzecy

Format: mp3
Rozmiar: 309 MB
Czas trwania: 03h 45m 51s
CZYTA: Wieslaw Michnikowski
OPIS :
Orwell pisal: "Folwark Zwierzecy mial byc przede wszystkim satyra na rewolucje rosyjska. Jednak, jak podkreslam, przeslanie utworu jest szersze: chcialem wyrazic w nim mysl, iz ów szczególny rodzaj rewolucji (gwaltowna rewolucja oparta na konspiracji, z motorem napedowym w postaci nieswiadomie zadnych wladzy osób) moze doprowadzic jedynie do zmiany wladców. Mój moral brzmi tak oto: rewolucje moga przyniesc radykalna poprawe, gdy masy beda czujne i beda wiedziec, jak pozbyc sie swych przywódców, gdy tamci zrobia, co do nich nalezy. [...] Nie mozna robic rewolucji, jesli nie robi sie jej dla siebie; nie ma czegos takiego jak dobrotliwa dyktatura"
Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk
----================================================----
Rozmiar: 251 MB
Czas trwania: 10h 20m 10s
CZYTA: Henryk Machalica
OPIS :
W 1949 roku George Orwell, pisarz i publicysta angielski, autor takich pojec jak: "Wielki Brat patrzy", czy "Policja mysli", opublikowal swoja antyutopijna powiesc p.t. "Rok 1984". Ksiazka uznana zoatala za jedna z pierwszych powiesci science fiction prezentujacych alternatywna przyszlosc. "Rok 1984" to przerazajaca wizja totalitarnego panstwa sprawujacego kontrole nad ludzkim umyslem, przeszloscia, historia, jezykiem. Ze wzgledu na ponadczasowe oskarzenie totalitaryzmu oraz ostrzezenie przed mechanizmami wladzy, druk powiesci w Polsce zostal calkowicie wstrzymany przez cenzure do roku 80, a nastepnie do roku 89 ukazywala sie ona jedynie nakladem wydawnictw niezaleznych.
Rozmiar: 163 MB
Czas trwania: 05h 58m 08s
CZYTA: Anna Polony
OPIS :
"Nad Niemnem" powstalo w latach 1885 - 1886, a do rak czytelników trafilo w przededniu 25 rocznicy powstania styczniowego. Bylo wiec nie tylko przypomnieniem i uczczeniem wielkiego narodowego wydarzenia, ale przynioslo równiez refleksje zwiazane z popowstaniowa rzeczywistoscia, podejmowalo trudny temat zachowania narodowej tozsamosci, mimo kleski i pogrzebania nadziei na szybka realizacje niepodleglosciowych marzen.
Rozmiar: 38,1 MB
Czas trwania: 54m 22s
CZYTA: lektor
OPIS :
Moze zabrzmi to dla ciebie dziwnie, ze czlowiek moze przezyc swoje zycie tak jakby byl w raju, a smierc nie jest w stanie mu nic z tego odebrac. Moim zadaniem jest nauczyc cie, ze tu wlasnie jest raj, nie ma go nigdzie indziej i nie potrzeba zadnych specjalnych przygotowan, aby poczuc sie szczesliwym. Aby móc kochac, nie trzeba sobie narzucac zadnej dyscypliny; po prostu potrzebna jest odrobina uwagi, odrobina czujnosci, odrobina zrozumienia.
Zachodnie nauki medyczne rozpatruja czlowieka jako jednostke - oddzielnie od natury. To jeden z najwiekszych bledów, jakie popelniono. Czlowiek jest czescia natury, a proces jego uzdrawiania to powrót do trwania w zgodzie z natura. Zachodnia medycyna traktuje czlowieka jak maszyne; wszedzie, gdzie mechanik moze pomóc pomaga. Ale czlowiek nie jest maszyna, jest naturalna caloscia i potrzebuje nie tylko naprawy tej czesci, która jest chora. Ta chora czastka jest jedynie wskazówka, ze zagrozony jest caly organizm. Chora czesc zaczyna dawac oznaki bólu, bo jest najslabsza. Leczysz ja, udaje sie... Ale choroba pojawia sie w innym miejscu. Zapobiegles temu, by dany problem byl sygnalizowany przez chora czesc twego ciala, wzmocniles ja. Ale nie rozumiesz, ze czlowiek jest caloscia: albo jest zdrowy albo chory. Nie ma stanu posredniego pomiedzy tymi dwoma. Powinien wiec byc traktowany jak spójny organizm.
[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk
[B]----================================================----
[B]Ox Mark
Hiroszima 6 sierpnia 1945r.

Rozmiar: 81,5 MB
Czas trwania: 01h 02m 13s
[B]CZYTA: Jan Wilkans
OPIS :
Hiroszima - dzien 6 sierpnia 1945 roku. W piekny sloneczny poranek na niebie pojawiaja sie trzy potezne bombowce B-29. W miescie nie wlaczono nawet syren alarmowych. Ostatnie sekundy zycia dla tysiecy ludzi biegly nieublaganie...
Przez 60 lat lewicowa propaganda poswiecala wiele uwagi wylacznie cierpieniom ofiar i oskarzala amerykanskie wladze. Ta opowiesc jest inna. To szczególowa kronika operacji od strony jej wykonawców, lacznie z ich pózniejszymi losami. Wskazuje tez nieoczekiwanego, ale rzeczywistego glównego winowajce uzycia bomby atomowej.
[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk