Skocz do zawartości

Randki internetowe-->

Kolekcja Audiobookow

105 odpowiedzi w tym temacie

#21 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 04 czerwiec 2009 - 19:00

Capponi-Borawska Tessa
Dziennik Toskanski

Format: mp3
Rozmiar: 173 MB
Czas trwania: 04h 18m 15s

CZYTA: Krystyna Czubowna

OPIS :

Tessa Capponi-Borawska przyjezdza co roku na wakacje do Toskanii z mezem Polakiem i czwórka dzieci. Miejscem spotkan calej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo polozona wsród winnic i pól uprawnych. Oczami Autorki ogladamy ukochane zakatki regionu, uczestniczymy w zyciu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach polaczonych z podziwianiem wspanialych dziel sztuki, zwiedzaniem zabytków, ogladaniem festynów. Mamy niepowtarzalna mozliwosc przenikniecia do swiata niedostepnego dla turystów, ludzi z zewnatrz. Nieodlaczna czescia tego swiata jest jedzenie. Zapach swiezej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z wlasnej winnicy uzupelnia zmyslowy obraz rozgrzanej sloncem ziemi. Opowiesciom i opisom towarzysza przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale tez w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wsród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorke skladniki potraw sa dostepne na polskim rynku - mozemy wiec z latwoscia przeniesc sie w swiat toskanskiej kuchni i zaprosic tam swoich bliskich.

Proszę się zalogować lub zarejestrować by wyświetlić zawartość!

Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :

https://ssl.rapidsha...ne.cgi?export=1

----================================================----

Carey Davis Helen
Amerykanka w Warszawie

Rozmiar: 109 MB
Czas trwania: 05h 27m 22s

CZYTA: Blanka Kutylowska

OPIS :

Pelen emocjonalnego zaangazowania i zarazem wnikliwy obraz epoki schylku komunizmu w Polsce. Autorka, zona uwczesnego ambasadora USA w warszawie, cieszaca sie ogromna popularnoscia w tamtejszych kregach towarzyskich i opozycyjnych lat 80., przeciwstawia spontanicznosc i brawure towarzyszaca zyciu stolicy zewnetrznemu surowemu pancerzowi nalozonemu przez panujaca biurokracje komunistyczna. Ukazuje trudna, wymagajaca uciekania sie do przeróznych fortali dzialalnosc dyplomaty w panstwie, w którym spoleczenstwo od oficjalnej polityki dzielila przepasc.

Casanova Giacomo
Od kobiety do kobiety

Rozmiar: 210 MB
Czas trwania: 04h 00m 01s

CZYTA: Krzysztof Bochenek

OPIS :

Licznym opisom podbojów milosnych zawdziecza Casanova to, ze jego nazwisko stalo sie synonimem uwodziciela. Skrupulatni badacze obliczyli, ze w swoich pamietnikach wspomina on o intymnych stosunkach ze 122 kobietami. Przedstawiamy zatem historie tego slynnego weneckiego awanturnika, podróznika i literata.

Cejrowski Wojciech
Na drugim koncu globusa

Rozmiar: 1250 MB
Czas trwania: 48h 52m 51s

CZYTA: Wojciech Cejrowski

OPIS :

Wojciech Cejrowski organizuje od lat wyprawy w najdziksze zakamarki naszej planety. Byl w co najmniej 40 krajach na 6 kontynentach. Najczesciej jezdzi do Amazonii, dokumentujac zycie zamieszkujacych ja ginacych plemion Indian i Metysów.
Audycje te sa bardzo ciekawe wg mnie. Cejrowski jako utalentowany "gawedziarz" opisuje w nich rózne kultury, kraje swiata (zwlaszcza Ameryki Poludniowej), obyczaje, porady o podrózowaniu i przygody, w których mial przyjemnosc brac udzial. Wszystko to jest okraszone w wiekszosci (ale nie tylko) muzyka etniczna
i Latynoska. swietnie sie tego slucha, relax i przyjemnosc gwarantowana ;)

Cheering Sigismund
Lot 121

Rozmiar: 110 MB
Czas trwania: 05h 37m 53s

CZYTA: Andrzej Piszczatowki

OPIS :

Glówny watek stanowi tu nieudane porwanie samolotu pasazerskiego, przed jego startem.

Chiel Deborah
Sabrina

Rozmiar: 93,8 MB
Czas trwania: 03h 54m 15s

CZYTA: Blanka Kutylowska

OPIS :

Autorka kilkunastu nowelizacji slynnych przebojów filmowych, m.in. Sabrina, Wielkie nadzieje, Spacer w chmurach.
Sabrina jest córka szofera panstwa Larrabee. Nieszczesliwie kocha sie w jednym z braci. Dzieki protekcji pani Larrabee Sabrina wyjezdza do Paryza. Jej powrót po dwóch latach wywola ogromne zamieszanie.

Chmielewska Joanna
2/3 sukcesu

Rozmiar: 316 MB
Czas trwania: 09h 17m 16s

CZYTA: Wlodzimierz Nowakowski

OPIS :

Kolejne przygody Janeczki i Pawelka - przerazajaco porzadnych i dociekliwych dzieci. Tym razem rozwiazuja zagadke zwiazana z ich pasja filatelistyczna, w czym wspiera ich dziadek i najmadrzejszy pies pod sloncem - Chaber.

Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[/b]

Chmielewska Joanna
Najstarsza prawnuczka

Rozmiar: 1000 MB
Czas trwania: 18h 56m 04s

CZYTA: Ewa Zlotowska

OPIS :

Matylda wrócila dopiero w koncu lipca, wzajemna irytacja i dzika klótnia rzucila ich sobie w ramiona, dzieki czemu w nastepnym roku urodzil sie Lukasz, w póltora miesiaca pózniej zas przydarzylo sie wlasnie to cos okropnego...

Chmielewska Joanna
Trudny trup

Rozmiar: 126 MB
Czas trwania: 09h 20m 13s

CZYTA: Daria Trafankowska

OPIS :

Trudny trup to kryminal, ale dosc nietypowy, nawet jak na produkcje Chmielewskiej. Nie zdradze dlaczego, gdyz rozstrzygnie sie wszystko dopiero w finale. Ostateczna wymowa jest dosc gorzka, a autorka zalatwia przy okazji porachunki z róznymi instytucjami, z telewizja i prokuratura na czele. Trup nie sciele sie zbyt gesto, ale za to wedruje bez problemów po calej Warszawie i jest naprawde trudny. Ogólnie - zabawa na poziomie Wszyscy jestesmy podejrzani, a Wszystko czerwone i Cale zdanie nieboszczyka pozostaja niedoscignionymi komediami kryminalnymi.

Christie Agatha
Zlo czai sie wszedzie

Rozmiar: 119 MB
Czas trwania: 05h 51m 58s

CZYTA: Janusz Linek

OPIS :

"Zwrócila uwage na dziwnie nienaturalny uklad rozpostartych rak. Uprzytomnila sobie, ze to cialo nie ulozylo sie na zwirze, lecz zostalo rzucone. Dobiegl ja glos Patryka: szept pelen grozy. Wielki Boze! Ona, ona nie zyje - wyjaknal, gdy przykleknawszy obok Arleny dotknal jej dloni i ramion. W podobnych chwilach czas jak gdyby zatrzymuje sie w miejscu." fragment ksiazki

Christie Agatha
Kot wsrod golebi

Rozmiar: 155 MB
Czas trwania: 07h 40m 22s

CZYTA: Roch Siemianowski

OPIS :

W pawilonie sportowym ekskluzywnej szkoly dla dziewczat zostaje zamordowana nauczycielka gimnastyki. Wkrótce potem w tym samym miejscu ginie nastepna osoba. Ktos najwyrazniej szuka czegos w szafkach ze sprzetem sportowym. Sprawa zajmuje sie wywiad wojskowy, podejrzewa sie bowiem, ze tym czyms, czego poszukuje zbrodniarz, sa klejnoty szejka pewnego islamskiego panstwa, który zginal w podejrzanych okolicznosciach. A jego kuzynka i niedoszla malzonka jest uczennica szkoly w Meadowbank... Klejnoty odnajduje czternastoletnia Julia i bardzo rozsadnie zwraca sie o pomoc do Herkulesa Poirota. Tymczasem pada nastepny trup, a ksiezniczka Shaista zostaje porwana...

Christie Agatha
N czy M

Rozmiar: 129 MB
Czas trwania: 06h 20m 34s

CZYTA: Anna Ratajczyk

OPIS :

„Niebezpieczeństwo klęski nie zagraża nam z zewnątrz (…), tylko z wewnątrz. Jest to niebezpieczeństwo takie jak w Troi: drewniany koń w naszych murach. Może pan to nazwać „piątą kolumną”, jeśli się tak panu podoba. Jest ono tu, między nami. Mężczyźni i kobiety, niektórzy na wysokich stanowiskach, inni nikomu nie znani, ale wszyscy wierzący głęboko w cele hitleryzmu i w hitlerowski system”.
Jest już wiosna 1940, Niemcy dokonują kolejnych podbojów i szykują się do inwazji na Anglię. Tomasz Beresford, były współpracownik angielskiego wywiadu, zgłasza się na ochotnika do służby wojskowej, jednak poza nudną pracą biurową nie otrzymuje żadnych propozycji. Jest rozgoryczony, zgorzkniały – i właśnie wtedy dowiaduje się, że powierzono mu szczególnie trudną misję szpiegowską: ma zdemaskować jednego z najbardziej zaufanych agentów niemieckiego wywiadu, działającego w nadmorskiej miejscowości na wybrzeżu Anglii. O najbardziej zaufanych agentach Hitlera wiadomo, że jest ich dwoje, że ukrywają się pod kryptonimami N i M, że N jest mężczyzną, a M kobietą. Z którym z nich będzie miał do czynienia Beresford?

Christie Agatha
Noc i ciemnosc

Rozmiar: 131 MB
Czas trwania: 06h 28m 18s

OPIS :

"Noc i ciemnosc" to jeszcze jedna znakomita ksiazka, w której autorka przedstawila perypetie bohaterów w nowym, zaskakujacym ujeciu. Wszystko zaczelo sie od zlowieszczej wrózby starej Cyganki... Michael Rogers, prosty chlopak, zawsze marzyl o bogatej, pieknej zonie, wspanialym domu i zakosztowaniu wszelkich uroków zycia. Udalo mu sie te marzenia zrealizowac - ale cyganska przepowiednia w nieoczekiwany sposób odmienila jego losy...

[b]----================================================----

[b]Christie Agatha
Przyjdz i zgin

Rozmiar: 160 MB
Czas trwania: 07h 51m 13s

[b]CZYTA: Leszek Teleszynski

OPIS :

Mloda stenotypistka przypadkiem natrafia na zwloki mezczyzny w mieszkaniu, w którym miala przepisywac listy. Miejsce zbrodni pelne jest zegarów wskazujacych ta sama godzine, wlascicielka mieszkania – niewidoma staruszka – zarzeka sie, ze nie miala nigdy do czynienia z denatem. Równiez przypadek sprawia, ze w trakcie panicznej ucieczki z miejsca zbrodni owa stenotypistka zderza sie z mlodym agentem brytyjskiego wywiadu. Colin Lamb z kolei trafia przypadkiem na ulice, na której popelniono morderstwo, gdyz podejrzewa iz tam wlasnie ma swoja siedzibe wroga agentura...

[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[/b]

[b]Christie Agatha
Rande-Vous ze smiercia

Rozmiar: 108 MB
Czas trwania: 05h 20m 59s

[b]CZYTA: Hanna Kaminska

OPIS :

Mlodzi Boyntonowie byli calkowicie zdominowani przez macoche - zla kobiete, opanowana patologiczna zadza wladzy; za mlodu byla strazniczka wiezienna - teraz jak w wiezieniu trzyma swoja rodzine, odmawiajac pasierbom spadku po ojcu i swobody. Tyrania pani Boynton wypaczyla charaktery jej ofiar - najmlodsza córka ma poczatki schizofrenii. „Trzeba ja zabic” - slyszy Hercules Poirot pewnej nocy w Jerozolimie. W czasie wycieczki po Ziemi Swietej pani Boynton umiera. Czy to smierc naturalna, czy morderstwo? Poirot ma dwadziescia cztery godziny na rozwiazanie zagadki.

#22 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 15 czerwiec 2009 - 14:06

Dabala Jacek
Ryzykowny pomysl

Rozmiar: 292 MB
Czas trwania: 05h 18m 25s

CZYTA: Adam Ferency

OPIS :

Wielu pisarzy pragnie skonstruowac fikcje literacka, która najwierniej odda rzeczywistosc. Powiesc „Ryzykowny pomysl” Jacka Dabaly to cos zupelnie innego. Tutaj fabula powstaje wg zasady, iz najciemniej jest pod latarnia.
Autor wciaga czytelnika w swiat, w którym na pozór nic nadzwyczajnego sie nie dzieje. Wykorzystuje do tego glównego bohatera, Artura Brandta, kawalera w srednim wieku z syndromem nieuporzadkowanego zycia. Dookola ludzie zyja normalnie. Zaulki warszawskiego sródmiescia i stare kamienice pamietaja siermiezne lata socjalizmu. Powszechna rozrywka spoleczenstwa to codzienna emisja polskich seriali, które przenosza jednostki w inny swiat. Na pozór taki sam, a jednak inny. Los nie zadaje tutaj zbednych pytan, a kazdemu moze czasami przytrafic sie cos dziwnego;

Dabrowska Maria
Noce i dnie

Rozmiar: 205 MB
Czas trwania: 04h 51m 47s

CZYTA: lektor

OPIS :

Powiesc "Noce i dnie" (opublikowana w latach 1932-1934), zaliczana do gatunku sag rodzinnych, jest najwybitniejszym dzielem Marii Dabrowskiej. Autorka na przestrzeni lat 1863-1914 (powstanie styczniowe - wybuch pierwszej wojny swiatowej) ukazuje proces przeobrazen spolecznych szlachty, bedacych rezultatem rozwoju kapitalizmu i uwlaszczenia chlopów na ziemiach znajdujacych sie pod zaborem rosyjskim. Zmiana stosunków spolecznych i warunków zycia prowadzi do przeobrazen psychiki ludzkiej, do tworzenia sie nowych postaw, nowych konfliktów.

Dali Salvadore
Moje sekretne zycie

Rozmiar: 431 MB
Czas trwania: 13h 23m 34s

CZYTA: Ksawer Jasienski

OPIS :

Kim byl Salvador Dali? Jedni mówia, ze nieprzecietnym czlowiekiem, genialnym malarzem, którego wizja byla najwiekszym objawieniem w sztuce dwudziestego wieku. Inni powiadaja, ze nie rozumieja tych sflaczalych zegarów czy wiolonczel z obrazów Dalego. Mówia, ze czlowiek ten nie zaslugiwal na respekt, jaki wzbudzila w wielu ludziach jego sztuka. Mówia, ze to co stworzyl nie ma zadnej wartosci. Co natomiast mógl powiedziec o sobie sam Salvador Dali? Jak postrzegal swiat i swoja persone zapisana na jednym obrazie? O tym mozecie panstwo przeczytac w jego autobiografii pod tytulem " Moje sekretne zycie".

Diderot Denis
Kubus Fatalista i jego pan

Rozmiar: 154 MB
Czas trwania: 07h 33m 45s

CZYTA: Zbigniew Zapasiewicz

OPIS :

Denis Diderot jest autorem powiastki filozoficznej "Kubus Fatalista i jego pan". Osia porzadkujaca fabule jest podróz. Wydarzenia sa dosc schematyczne i podprzadkowane jednemu celowi: udowodnic, iz wszystko co sie dzieje zostalo zapisane w górze... Jest to tez dzielo, w którym glównych bohaterów jest dwóch, ukladzie: Pan - Sluga. W tym przewrotnym tekscie sluga jest madrzejszy od pana, a jego fatalizm - pozorny. Kubus jest niezwykle inteligentny, zaradny i potrafi swój spryt wykorzystac. Ta powiesc jest czesto komiczna, co potrafil wykorzystac Diderot, zapowiadajac nadejscie nowego spoleczenstwa, w którym liczyc sie beda: przedsiebiorczosc i inteligencja, nie zas urodzenie. Niezwykle interesujaca jest forma powiastki - sklada sie ona prawie z samych dialogów.

Dobraczynski Jan
Pustynia

Rozmiar: 281 MB
Czas trwania: 14h 07m 23s

CZYTA: Henryk Drygalski

OPIS :

Tematem powiesci jest uwolnienie narodu wybranego z niewoli egipskiej i jego wedrówka przez pustynie do ziemi obiecanej pod wodza Mojzesza. Autor ukazuje ksztaltowanie sie swiadomosci religijnej Izraelitów.

Dolega-Mostowicz Tadeusz
Bracia Dalcz i S-ka

Rozmiar: 476 MB
Czas trwania: 19h 32m 57s

CZYTA: Mariusz Bonaszewski

OPIS :

Dwaj bracia walcza o spadek - zaklady przemyslowe “Dalcz”. Krzysztof, wyksztalcony za granica inzynier, wychowywany, by pokierowac fabryka. Pawel - czarna owca rodziny, wybitny samouk-ekonomista o dalekosieznych planach, wykorzystuje zamieszanie po smierci ojca. Wielka szansa na prawdziwe pieniadze bo wielkimi krokami zbliza sie kryzys gospodarczy lat 30stych...

Dolega-Mostowicz Tadeusz
Profesor Wilczur

Rozmiar: 482 MB
Czas trwania: 09h 05m 45s

CZYTA: Krzysztof Gordon

OPIS :

Profesor Wilczur. Sensacyjno – obyczajowa powiesc z elementami melodramatycznymi. Kontynuacja losów profesora Rafala Wilczura opisanych w powiesci „Znachor”. Swietnie zbudowane postacie, barwna fabula i to, co lubimy wszyscy: dobro tryumfuje, a czlowiekowi przywrócona jest jego godnosc. Miedzywojenna Polska dzieki aktorskiej interpretacji Antoniego Rota jawi sie tu wyraziscie i prawdziwie, a charakter kazdego z bohaterów ciekawie i intrygujaco.

Dolega-Mostowicz Tadeusz
Znachor

Rozmiar: 347 MB
Czas trwania: 06h 31m 59s

CZYTA: Krzysztof Gordon

OPIS :

To wzruszajaca historia chirurga, który doznal amnezji. Profesor Rafal Wilczur, od którego odeszla zona z córeczka, szuka zapomnienia w alkoholu. Traci pamiec, kradnie cudzy akt urodzenia. Jako Antoni Kosiba znajduje schronienie na wsi. Operuje kalekiego syna mlynarza i wkrótce zyskuje slawe znachora. Miejscowy lekarz, zazdrosny o sukces, grozi mu sadem za nielegalne wykonywanie praktyki lekarskiej. W koncu jednak nieskazitelny moralnie bohater odnosi zwyciestwo, triumfuje milosc, a zdrada zostaje ukarana.

[b]Dostojewski Fiodor
Biesy

Rozmiar: 240 MB
Czas trwania: 08h 46m 42s

[b]CZYTA: Krzysztof Gosztyla

OPIS :

"Biesy" sa powiescia alegoryczna, dotyczaca dramatycznych wydarzen w Rosji i Europie. Os fabularna stanowi przedstawienie metod dzialania antypanstwowego terroryzmu oraz struktury organizacyjnej rosyjskich wywrotowców. Chcac osadzic swa powiesc jak najblizej we wspólczesnych realiach, Dostojewski przeniósl na jej karty wiele elementów ówczesnego zycia spoleczno-politycznego.

[b]Dziwisz Stanistaw
Swiadectwo

Rozmiar: 634 MB
Czas trwania: 07h 53m 38s

[b]CZYTA: Piotr Adamczyk, Krzysztof Kolberger

OPIS :

W rozmowie z Gian Franco Svidercoschim - Kardynal Stanislaw Dziwisz. Ksiazka - wyznanie. Opowiada slowami kardynala Dziwisza historie Papieza, podkreslajac jego postawe i osobowosc.

#23 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 21:43

Eco Umberto
Wyspa Dnia Poprzedniego

Rozmiar: 376 MB
Czas trwania: 18h 30m 06s

CZYTA: Ksawery Jasienski

OPIS :

W Wyspie Dnia Poprzedniego Umberto Eco w typowy dlan sposób laczy przygodowa fabule z dyskursem filozoficznym, nawiazujac w tresci i formie do takich arcydziel jak Podróze Guliwera czy Kandyd.
Szlachcic z Piemontu, Robert de la Grive, uratowany z katastrofy morskiej, dostaje sie na opuszczony statek "Daphne", zakotwiczony w poblizu nieznanej Wyspy. Na pokladzie i w licznych pomieszczeniach znajduje wiele tajemniczych przyrzadów oraz ptaków i roslin. Z czasem sie dowiadujemy, ze Robert trafil na morze jako tajny wyslannik Mazarina i Colberta, usilujacych odkryc sekret obliczania dlugosci geograficznej.

Eco Umberto
Zapiski na pudelku od zapalek

Rozmiar: 172 MB
Czas trwania: 04h 14m 09s

CZYTA: Leszek Filipowicz

OPIS :

Blyskotliwe i pelne finezyjnego humoru vademecum wspólczesnego czlowieka. Zbiór felietonów Umberto Eco pisywanych dla "L'Espresso" jest glosem w dyskusji o problemach dotkliwie nekajacych terazniejszosc a jednoczesnie uniwersalnych. Sprowadzajac wazkie dylematy do groteskowo doslownej ilustracji, sprawia Eco, ze nieoczekiwanie nabieraja one zaskakujaco odmiennego, niekiedy szokujacego wymiaru.

Feuchtwanger Lion
Zydowka z Toledo

Rozmiar: 379 MB
Czas trwania: 18h 57m 12s

OPIS :

Nalezaca do klasyki literatury XX wieku, barwna opowiesc o milosci kastylijskiego króla Alfonsa VIII i pieknej Zydówki Racheli. Siedem lat przeciwstawiali sie rycerstwu i duchowienstwu, niezadowolonym z pochodzenia królewskiej oblubienicy i szykujacym dworski spisek.
Slawna historia, opisywana przez wielu pisarzy i poetów, opowiedziana jest tu z romantycznym, pelnym namietnosci rozmachem na malowniczym tle obyczajowym, politycznym i religijnym czasów ostatniej wyprawy krzyzowej.

Fiedler Arkady
Dywizjon 303

Rozmiar: 114 MB
Czas trwania: 04h 23m 28s

CZYTA: Tomasz Marzecki

OPIS :

Dywizjon 303" powstal "na rozkaz" Naczelnego Wodza Polskich Sil Zbrojnych generala Wladyslawa Sikorskiego, a jego pierwsze wydanie mialo miejsce jeszcze w 1942 roku. Sam autor tak oto wypowiada sie na temat genezy swojego dziela: "Sposród wszystkich moich ksiazek Dywizjon 303 jest chyba utworem pisanym najbardziej na goraco, pod bezposrednim wrazeniem rozgrywajacych sie w 1940 roku wypadków: pierwsze stronice powstawaly juz podczas ostatniej fazy owego osobliwego dramatu, nazwanego Bitwa o Brytanie, a ostatnie stronice konczylem kilkanascie tygodni pózniej, kiedy wciaz jeszcze, niby echo owej bitwy, warczaly noca nad Londynem motory Luftwaffe i padaly bomby na miasto."

[b]Fiedler Arkady
Rio de Oro

Rozmiar: 287 MB
Czas trwania: 06h 43m 42s

[b]CZYTA: Ryszard Nadrowski

OPIS :

Zajmujacy reportaz podrózniczy z wyprawy Arkadego Fiedlera do dzikiej Brazylii. Fascynujace opisy przyrody oraz tajemniczego zycia i obyczajów Indian.

#24 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 20 czerwiec 2009 - 18:24

Damski Zbigniew
Salut dla Wichra

Rozmiar: 161 MB
Czas trwania: 03h 11m 24s

CZYTA: Jan Wilkans

OPIS :

...Okret przechylony jest juz tak mocno, ze czesc pokladu niknie pod woda. Wreszcie z gluchym steknieciem kladzie sie na burte. Slychac przez obnazony az po dno bok, jak cos tam wewnatrz ciezko przewala sie i lamie, jak toczy sie z hurkotem, a woda wokól wre i kipi ogromnymi bablami. Juz zniknal maszt ze zwlokami Kwiatkowskiego i pomost, wewnatrz kadluba cos jeszcze rwie sie z trzaskiem i kontrtorpedowiec szybko przewraca sie, ukazujac kawal zielonego, pokrytego wodorostami dna. U rufy sterczy zen trójramienna sruba… Nie ma juz „Wichra”.
Trzydniowa epopeja bojowa jedynego pozostalego w Gdyni niszczyciela „Wicher” oczami uczestników wydarzen. Zaskoczenie, balagan, optymizm, tchórzostwo i bohaterstwo pierwszych dni II wojny na morzu we wrzesniu 1939 roku.
Wrak zatopionego na Helu niszczyciela „Wicher” do dzis jest celem pletwonurków.

Figarska Bozena
Autohipnoza

Rozmiar: 46,2 MB
Czas trwania: 50m 38s

CZYTA: Bozena Figarska

OPIS :

Czesto zycie jak gdyby toczy sie samo, monotonnie i pozornie komfortowo. Gosci w nim rutyna i przecietnosc. A przeciez moze byc inaczej! Moze byc z pasja, z entuzjazmem, soczyscie, interesujaco, bez granic i szczesliwie. Mozna bardziej kochac, cieszyc sie lepszym zdrowiem, miec wiecej pieniedzy i stac sie tym, kim zawsze chciales byc! Cokolwiek pragniesz zmienic w sobie lub osiagnac, zrobisz to pod warunkiem, ze bedziesz wiedzial jak. Autohipnoza jest w tym procesie niezastapiona. Powodzenia!

Fitzgerald Francis Scott
Wielki Gatsby

Rozmiar: 238 MB
Czas trwania: 05h 54m 56s

CZYTA: Krzysztof Kolbasiuk

OPIS :

Historia toczy sie na poczatku lat 20. XX wieku w Nowym Jorku i jego okolicach. Byl to okres prosperity gospodarczej, ale takze prohibicji, rozwoju zorganizowanej przestepczosci i upadku moralnosci.
Ksiazka poczatkowo po jej wydaniu nie zyskala popularnosci, a za zycia Fitzgeralda sprzedano nie wiecej niz 25 tys. egzemplarzy tej powiesci. Zainteresowaniem zaczela sie cieszyc dopiero po ponownym wydaniu w 1953 roku. Obecnie powiesc czesto omawiana jest w amerykanskich liceach.

Follet Ken
Skandal z Modilianim

Rozmiar: 164 MB
Czas trwania: 08h 10m 11s

OPIS :

Ken Follet umiejetnie laczy intryge sensacyjna z nieodlacznym watkiem milosnym, kreujac bohaterów, z którymi czytelnik chetnie sie utozsamia. Ambitna stypendystka, historyk sztuki, wpada na trop nieznanego obrazu Modiglianiego z okresu, gdy slawny malarz pozostawal pod wplywem narkotyków. Przekazana przez nia informacja o odkryciu wywoluje poruszenie wsród handlarzy obrazów - do rywalizacji o zaginione arcydzielo staja m. in. wlasciciele drogich galerii i wynajety detektyw. Sladem dziewczyny z Paryza i Londynu podazaja do malej wioski na wybrzezu Adriatyku. Tymczasem utalentowany, sfrustrowany niepowodzeniami mlody angielski malarz, wraz z przyjacielem, takze malarzem, przygotowuje perfidna zemste na londynskim swiadku handlarzy sztuka. Jesli ich plan sie powiedzie, zdobeda setki tysiecy funtów szterlingów, stajac sie autorami jednego z najwiekszych przekretów historii.

Follet Ken
Zabojcza pamiec

Rozmiar: 216 MB
Czas trwania: 10h 56m 11s

CZYTA: Henryk Pijanowski

OPIS :

Czwórka studentów podejmuje pracê w amerykanskiej dywizji wywiadowczej. Po kilkunastu latach jeden z nich budzi sie w publicznej toalecie w Waszyngtonie. Nie wie, kim jest, cierpi na amnezje.

Forsyth Frederick
Czwarty protokol

Rozmiar: 62,7 MB
Czas trwania: 03h 03m 53s

CZYTA: Tomasz Stockinger

OPIS :

Cicha dacza w podmoskiewskich lasach. Wlasnie tu rodzi sie Aurora. Zmowa nagrozniejszych ludzi. Plan, o którym nie wie nawet KGB. Wprowadzony w zycie z mistrzowska zrecznoscia, narusza postanowienia tajnego Czwartego Protokolu. I zmienia obawy, które spowodowaly jego podpisanie, w koszmar na jawie...

[b]Forsyth Frederick
Diabelska alternatywa

Rozmiar: 61,1 MB
Czas trwania: 02h 59m 05s

OPIS :

Rok 1982. Na Kremlu dojrzewa szalony pomysl podboju Europy. Rosjanie odstapia od tych planów tylko w zamian za likwidacje przez zachodnie sluzby specjalne zamachowców odpowiedzialnych za smierc szefa KGB. Terrorysci zabezpieczaja sie jednak, porywajac supernowoczesny tankowiec z gigantycznym ladunkiem ropy naftowej...

[b]Fredro Aleksander
XIII Ksiega Pana Tadeusza

Rozmiar: 9,12 MB
Czas trwania: 11m 23s

[b]CZYTA: Daniel Olbrychski

OPIS :

Wiadomo..... dla doroslych.

#25 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 28 czerwiec 2009 - 12:19

Gaiman Neil
Prezent slubny

Rozmiar: 10,4 MB
Czas trwania: 35m 25s

CZYTA: lektor

OPIS :

Opowiadanie jest niesamowite, przedstawia historie z pogranicza swiata rzeczywistego i fantastycznego. Niektóre nasycone sa groza Poego, inne maja w sobie cos z powiesci Jonathana Carrolla, wszystkie natomiast oprawione sa w tajemniczy i niepowtarzalny klimat pisarstwa Gaimana.

Golubiew Antoni
Boleslaw Chrobry tom 5 - Rozdroza

Rozmiar: 1009 MB
Czas trwania: 55h 23m 58s

OPIS :

Rozmaicie wija sie sciezki ludzkie, zaleza od spraw wielkich i malych. Kazdy ku czemus dazy, choc dla jednych jest wazne tylko codzienne bytowanie w kolistym obrocie pór roku, dla innych zas jasno wytkniety cel lub majaczajace gdzies daleko marzenie. Milosc i nienawisc, radosc i cierpienie, zadza posiadania i wladzy, ale i trud wyrzeczenia, okrucienstwo i milosierdzie, madrosc i glupota wyznaczaja ludzki los.

Golubiew Antoni
Boleslaw Chrobry tom 3 - Zle dni

Rozmiar: 806 MB
Czas trwania: 40h 42m 10s

[b]CZYTA: Ksawery Jasienski

OPIS :

„Zle dni” to trzecia czesc cyklu Antoniego Golubiewa „Boleslaw Chrobry”. Ramy czasowe ksiegi: od smierci rzymskiego cesarza-wizjonera Ottona III w roku 1002 do zawarcia nietrwalego pokoju w Poznaniu w roku 1005. Wojna, która Boleslaw Chrobry prowadzil z królem Henrykiem, pózniejszym cesarzem rzymskim oraz pózniejszym swietym.

#26 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 28 czerwiec 2009 - 16:44

Gombrowicz Witold
Trans-Atlantyk

Rozmiar: 258 MB
Czas trwania: 04h 43m 35s

CZYTA: Tomasz Czajka

OPIS :

Powiesc: Trans-Atlantyk” ma postac sarmackiej gawedy, pisanej stylizowanym jezykiem, co czyni z tego utworu wysoce dwuznaczny, gdzie mieszaja sie elementy róznych kultur, obyczajów oraz watków literackich. Charakterystycznymi cechami tej powiesci jest mechanizm prowokacji, zastosowanie groteski, ironii, kontrowersji odnoszacych sie do myslenia i wartosci sarmackich, które stanowia funkcje jezyka.

Gomulicki Wiktor
Wspomnienia niebieskiego mundurka

Rozmiar: 127 MB
Czas trwania: 06h 22m 14s

CZYTA: Marek Barbasiewicz

OPIS :

Gesie pióra do pisania, mundurki szkolne, nauka kaligrafii... - tak wygladala szkola przed stu laty. Ale czytajac te przepiekne wspomnienia, mozesz sie przekonac, ze problemy, radosci, marzenia i plany uczniów z tamtych czasów niewiele sie róznily od dzisiejszych, a bohaterowie tej ksiazeczki sa bardzo podobni do Twoich szkolnych kolegów...

[b]Grabinski Stefan
Salamandra

Rozmiar: 132 MB
Czas trwania: 04h 47m 49s

OPIS :

Powiesc fantastyczna "Salamandra" Grabinskiego jest dzielem dla niego charakterystycznym, obracajacym sie w kregu tematów, które tego pisarza od poczatków zajmowaly. Jest zdecydowanie utworem slabym, przy czym slabosc ta wynika raczej nie z jakiegos szczególnego braku inwencji, lecz raczej z wyolbrzymienia tych cech, które juz nowele tegoz ujawniaja, a które w krótszej formie nie sa tak razace. Powiesc ma ten sam styl, co utwory krótsze, a rozciagniecie go na sto kilkadziesiat stron ukazuje jasno niedoróbki warsztatu narratorskiego, które w krótszych próbkach pozostaja slabo zauwazalne.

#27 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 05 lipiec 2009 - 15:16

Halik Antonio
Z kamera i strzelba przez Mato Grosso

Rozmiar: 153 MB
Czas trwania: 07h 31m 47s

CZYTA: Marek Pralat

OPIS :

Antoni Halik odwiedza Indian, mieszkajacych w sawannie i selwie Mato Grosso.
Przezywa wiele przygód, jest gosciem "Lowców glów". Czesto jest narazony na
liczne niebezpieczeñstwa.
W podrózy towarzyszy mu zona.

Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[ /b]

Hansen Ron
Atticus

Rozmiar: 174 MB
Czas trwania: 08h 35m 30s

CZYTA: Krzysztof Kolbasiuk

OPIS :

Wspólczesna przypowiesc o synu marnotrawnym. Trzymajac w napieciu od poczatku do zaskakujacego finalu, opowiada o szczególnej wiezi miedzy ojcem i synem.
Atticus Cody, zamozny farmer, na wiesc o samobójczej smierci syna wyjezdza do Resurrección w Meksyku, gdzie Scott ostatnio przebywal. Poznawszy srodowisko, w którym sie obracal, tryb jego zycia oraz okolicznosci tragicznego zdarzenia, stwierdza, ze Scott wcale nie targnal sie na zycie, lecz zostal zamordowany. Poniewaz jednak policja nie podejmuje dochodzenia, Atticus na wlasna reke zaczyna prowadzic sledztwo...

Hawks John
Slodki gozdzik

Rozmiar: 290 MB
Czas trwania: 14h 15m 29s

CZYTA: Jacek Kiss

OPIS :

Wzruszajaca, przepelniona glebokim humanizmem i miloscia do zwierzat opowiesc. Jej autor, wybitny pisarz amerykanski (znany w Polsce z ksiazki "Galazka limony. Krwawe pomarancze"), profesor literatury angielskiej i czlonek Amerykanskiej Akademii Sztuki i Literatury, w swej drugiej powiesci zwiazanej z konmi (pierwsza to "Whistlejacket", 1988) udowadnia, ze umie nie tylko wzruszyc czytelnika, ale i rozbawic go.
Narratorem jest Stary Kon wyscigowy, który u schylku zycia wspomina swe dzieje od chwili narodzin. Opowiada o sobie, o koniach, z którymi sie zetknal, o ludziach, którzy wyrzadzili mu krzywde i o takich, którym wiele zawdziecza.

Himilsbach Jan
Moja oszalamiajaca kariera

Rozmiar: 137 MB
Czas trwania: 04h 09m 39s

CZYTA: Andrzej Piszczatowski

OPIS :

Jan Himilsbach to polski aktor, pisarz, scenarzysta. W 1947 wszedl w kolizje z prawem. Po odbyciu kary pracowal jako kamieniarz w kamieniolomach. Pracowal jako rebacz w kopalni "Boze Dary" w Kostuchnie,po wyjezdzie do Gdyni jako tragarz, a pózniej palacz na kutrach rybackich. W 1951 przyjechal do Warszawy, gdzie podjal prace w Zakladach Konserwacji Architektury Monumentalnej, a nastepnie byl palaczem w Zegludze Sródladowej na Wisle. Jako aktor zadebiutowal w slawnym "Rejsie" tworzac od tego czasu niezapomniany duet komediowy ze Zdzislawem Maklakiewiczem. Wierszem debiutowal w 1951 roku, a w 1959 r. jako prozaik. Wydal dwa tomy opowiadan: "Monidlo" (1967) i "Przepychanka" (1974).

Hoffman Alice
Corka przeznaczenia

Rozmiar: 184 MB
Czas trwania: 09h 01m 52s

CZYTA: Elzbieta Kijowska

OPIS :

Lila Grey odczytuje ludzkie losy z herbacianych fusów.Rae Perry jest samotna,odarta ze zludzen kobieta,która nosi pod sercem dziecko niegodnego zaufania mezczyzny.Gleboko skrywane tajemnice i samotnosc popychaja te dwie kobiety ku sobie i wytwarzaja miedzy nimi niezwykle silna wiez.Dla Lili spotkanie z Rae bedzie takze próba rozliczenai sie z przeszloscia i zaakceptowania prawdy o dziecku,które utracila.

Ishiguro Kasuro
Malarz swiata uludy

Rozmiar: 194 MB
Czas trwania: 09h 34m 36s

OPIS :

Jesieni zycia czesto towarzyszy gleboka refleksja nad przeszloscia. Gdy jednak porzadek, który wspóltworzylismy, skompromitowal sie na naszych oczach, ocena wlasnych postaw i dokonan nabiera szczególnego znaczenia. W takiej wlasnie sytuacji znalazl sie bohater powiesci, emerytowany malarz, gdy po zakonczeniu drugiej wojny swiatowej nastal w Japonii czas gruntownych przewartosciowan. Naglony wewnetrzna potrzeba oraz troska o szczescie córki, holubiony niegdys artysta wytacza proces samemu sobie, pelniac w nim role sedziego i oskarzonego.
Ale ksiazka Ishiguro to cos wiecej niz moralny rozrachunek. To piekna proza, pozostawiajaca w pamieci niezatarty slad.

Iwanowska Aleksandra
Elementarz ks.Twardowskiego

Rozmiar: 117 MB
Czas trwania: 05h 48m 18s

OPIS :

Elementarz ksiedza Twardowskiego - pelen ciepla i humoru przewodnik, skupiony wokól cyklu zycia: dziecinstwa, dojrzewania, nawrócenia, modlitwy, milosci, rodziny, swiat, kaplanstwa, tworzenia, przemijania. Przyblizajacy przy tym postac samego Autora. Lektura "Elementarza" moze byc pomoca w poszukiwaniu odpowiedzi na najwazniejsze pytania.

Jalowiecki Mieczyslaw
Na skraju Imperium

Rozmiar: 420 MB
Czas trwania: 20h 36m 43s

CZYTA: Jacek Kiss, Ksawery Jasienski, Henryk Drygalski

OPIS :

Jalowiecki jest autorem wydanej na emigracji pracy 'Wizerunki dworów polskich', oraz kilkudziesieciu tomów wspomnien, które do tej pory pozostawaly w rekopisie. 'Na skraju Imperium' jest obszernym wyborem z ich pierwszej czesci obejmujacej okres od lat dziecinstwa narratora az do roku 1918. Barwna, sugestywna wizja swiata i walory literackie tekstu sprawiaja, ze wspomnienia te czyta sie jak powiesc. Ze szczególna sila oddzialywuja dzis opisy nie istniejacych juz w takim ksztalcie zakatków kresowych, glównie Wilenszczyzny i Grodzienszczyzny, obyczajowosci ich mieszkanców, klimatu szlacheckich dworków zagubionych wsród litewskich puszcz i bezdrozy...

[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :[ /b]

[B]----================================================----

[B]Jerome K.Jerome
Trzech panow w lodce nie liczac psa

Rozmiar: 203 MB
Czas trwania: 07h 29m 14s

[B]CZYTA: Andrzej Szczepkowski

OPIS :

Zabawna, XIX-wieczna powiesc angielska, opisujaca wyprawe i przygody trzech londynczyków: George’a, Harrisa, nieznanego z imienia narratora (którym jest sam Jerome), oraz psa Montmorency’ego, którzy wybrali sie w rejs po Tamizie. Przygotowani do wyprawy na swój sposób, niedoswiadczeni, nie przeczuwaja, co ich czeka po drodze. Komiczne zdarzenia, opowiastki i anegdotki umilajace trzem panom wyprawe, przyprawione specyficznym angielskim humorem. Interesujaca bedzie równiez dla milosników psów. Rzeczony Montmorency towarzyszy Panom na lodzi i ma równie zabawne przygody, co jego opiekunowie.

[B]Jarome K.Jarome
Trzej panowie na rowerach

Rozmiar: 141 MB
Czas trwania: 06h 52m 11s

[B]CZYTA: Henryk Machalica

OPIS :

Wydana po raz pierwszy w roku 1900 powiesc Jerome'a K. Jerome'a "Three Men on the Bummel", czyli po naszemu "Trzej panowie na rowerach", to jedna z klasycznych ksiazek "cyklistycznych". Jej trescia jest opis wyprawy do Niemiec, przedsiewzietej przez trójke przyjaciól: Harrisa, George'a i narratora J. Wbrew polskiemu tytulowi, roweru jest w niej stosunkowo niewiele, przewaza zas naigrywanie sie z niemieckiego stylu zycia. Powodów do smiechu przy lekturze nie zbraknie!

#28 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 06 lipiec 2009 - 20:55

Fielding Helen
Dziennik Bridget Jones

Rozmiar: 309 MB
Czas trwania: 04h 12m 28s

CZYTA: Dorota Segda

OPIS :

Ksiazka niezwykle zabawna, fenomenalna satyra na stosunki miedzyludzkie we wspólczesnych miastach.Ta nieslychanie wciagajaca lektura bezblednie pokazuje niedole niezameznej kobiety. "The Times" tak pisze: "Kapitalny obraz zycia niezameznej dziewczyny w latach dziewiecdziesiatych ... Czyta sie jak skrzyzowanie Anity Loos z Jane Austen i kazda kobieta, która kiedykolwiek miala posade, faceta, a przede wszystkim matke, bedzie umierac ze smiechu".

#29 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 07 lipiec 2009 - 18:53

Koontz Dean
Ostatnie drzwi przed niebem

Rozmiar: 469 MB
Czas trwania: 22h 54m 22s

CZYTA: Leszek Teleszynski

OPIS :

Dwudziestoletnia Micky nie bardzo wie, co zrobic ze swoim zyciem do momentu, kiedy poznaje Leilani Klonk - ulomna dziewczynke, o niebanalnym poczuciu humoru i niezwyklej zyciowej energii. Jednak Leilani grozi powazne niebezpieczenstwo, z czego zarówno ona, jak i Micky zdaja sobie sprawe. Micky bedzie ze wszystkich sil walczyc o ocalenie malej Leilani.
W tym samym czasie w innej czesci Stanów Zjednoczonych osierocony chlopiec i pies, którego przygarnal, uciekaja przed tajemniczymi przesladowaniami. Jesli chlopiec zginie, odmienia sie losy swiata.
Pewnego dnia sciezki bohaterów sie przetna i wtedy stana oko w oko ze smiercia.
Czy komus z nich uda sie przezyc?

Koontz Dean
Przy blasku ksiezyca

Rozmiar: 357 MB
Czas trwania: 17h 28m 37s

OPIS :

Spokojny, zyjacy w harmonii ze swiatem malarz, Dylan O'Conner, pewnego wieczoru zostaje napadniety przez zagadkowego czlowieka, który w pokoju motelowym aplikuje mu tajemniczy zastrzyk. Wkrótce dowiaduje sie, ze grozi mu smiertelne niebezpieczenstwo - musi uciekac przed bezwzglednymi mordercami, którzy nie cofna sie przed niczym, by wyeliminowac kazdego, kogo oblakany „doktor” dostal w swoje rece. Towarzyszy mu mlodszy brat cierpiacy na autyzm oraz Jilly, dziewczyna próbujaca swoich sil jako komik na estradach Poludniowego Zachodu, której równiez wstrzyknieto tajemnicza substancje. Musza stawic czolo nie tylko poscigowi, ale takze dziwnym, niepojetym zmianom, jakie zaczynaja w nich zachodzic pod wplywem zastrzyku. Wbrew wlasnej woli staja sie uczestnikami wydarzen, które na pozór nie maja zadnego zwiazku z grozacym im niebezpieczenstwem. Wydaje sie, ze chory Shepherd bedzie im utrudnial ucieczke... ale czy rzeczywiscie?

Kopalinski Wladyslaw
125 basni do opowiadania dzieciom

Rozmiar: 267 MB
Czas trwania: 09h 49m 43s

CZYTA: Pawel Pukrewicz, Elzbieta Bielinska

OPIS :

"Tego bardzo szczuplego wyboru basni dokonalem sposród tysiecy mniej czy bardziej ludowych czy literackich opowiesci róznych krajów Europy i Azji, poczawszy od starozytnosci, a na dobie obecnej konczac. Bralem tu przede wszystkim pod uwage fakt, ze dziecko XXI wieku rózni sie znacznie w swych pojeciach i gustach od dzieci bedacych adresatami braci Grimm, równiez znaczna wiekszosc pózniejszych zbiorów zieje nuda, nie pobudza do myslenia, nie bawi dzisiejszego odbiorcy mimo przepelniajacych je smoków i królowych, diablów, olbrzymów i karzelków.
Starlem sie wiec przytoczyc basnie przynoszace jakis interesujacy przekaz myslowy, basnie, które, przyjmujac jak najbardziej fantastyczne zalozenia, opieraja sie na nich w sposób sensowny, a takze basnie mówiace o postaciach, które powinny towarzyszyc dziecku i pozostac z nim przez cale zycie.
Mysla przewodnia tego wyboru jest - rzecz dosc osobliwa - sposób jego wykorzystania, mianowicie opowiadanie dziecku wlasnymi slowami z wlasnej pamieci, slownictwem i stylem znanym dziecku z codziennych kontaktów z opowiadajacym. Oczywiscie po uprzednim przeczytaniu sobie po cichu tekstu basni. Ta forma przekazu stwarza swoista, intymna wspólnote miedzy opowiadajacym i sluchaczem..."
Wladyslaw Kopalinski

Kopczynski Edward
Milosc i medycyna

Rozmiar: 382 MB
Czas trwania: 19h 13m 37s

CZYTA: Andrzej Piszczatowski

OPIS :

Michal, uznany lekarz, dojrzaly mezczyzna, postanawia rozstac sie z zona. Rzuca prace ordynatora w miejskim szpitalu i podejmuje sie prowadzenia niewielkiego osrodka zdrowia na prowincji. Boryka sie z licznymi watpliwosciami. Czy jego decyzja o rozpoczeciu sprawy rozwodowej byla sluszna? Czy slusznie postepuje, wiazac sie z mlodsza kobieta? Wszystko to przeplata autor wspomnieniami bohatera z czasów jego mlodosci. Pierwsza milosc, okupacja, dzialalnosc w oddzialach partyzanckich, wlasnie to sklada sie na pelny obraz Michala.

Kossak Zofia
Bursztyny

Rozmiar: 210 MB
Czas trwania: 10h 29m 41s

CZYTA: Elzbieta Kijowska

OPIS :

Ksiazka jest zlozona z 32 opowiadan, których tematem sa dzieje Polski od czasów najdawniejszych do XIX wieku. Autorka opisuje wiec plemiona slowianskie, przyjecie przez Mieszka I chrzescijanstwa i chrystianizacje kraju, co ma zwiazek z wykorzenieniem wierzen w bogów poganskich. Czytelnik moze sie zapoznac z tak waznymi wydarzeniami z historii naszego kraju, jak: zjazd gnieznienski, hold pruski, uczta u Wierzynka. W opowiadaniu Ojcowie cystersi w Mogile mamy opis dzialalnosci zakonników na terenie podkrakowskiej wsi, jak wprowadzanie nowych metod upraw, nowych materialów budowlanych, a przede wszystkim opieka nad okolicznymi mieszkancami. W opowiadaniu Sasiedzki dar poznajemy natomiast sylwetke pierwszego pisarza, który tworzyl w jezyku polskim - Mikolaja Reja. Z kolei w tekscie Pod lipa mamy opis postaci Jana Kochanowskiego, pojawia sie tu takze jego córeczka Urszulka, po smierci której powstaly Treny.
Po zlotym wieku polskiej historii i kultury nastepuja smutne czasy - anarchii i warcholstwa szlachty, panowania obcej dynastii Sasów, rozbiorów, wreszcie upadku Polski. Te fakty zostaly opisane w opowiadaniach Sas i Las, Do swiatla, Obiad czwartkowy, Ocknienie. Nawet jednak w tak smutnym okresie nie brakowalo patriotów, chcacych ratowac kraj, jak Stanislaw Konarski, Stanislaw August Poniatowski, Tadeusz Kosciuszko, Kazimierz Pulaski. Ich postacie takze goszcza na kartach ksiazki.

Kossak Zofia
Krol tredowaty

Rozmiar: 172 MB
Czas trwania: 08h 23m 43s

[B]CZYTA: Piotr Oledzki

OPIS :

Wiek XIII - Królestwo Jerozolimskie kruszone od wewnatrz egoizmem i samowola chrzescijanskich zdobywców. Milosc, ale tez podstep i zbrodnia towarzysza siedemnastoletniemu Baldwinowi IV - tredowatemu królowi, który wbrew wszystkiemu prowadzi Krzyzowców do zwyciestwa, tak latwo przemienianego w kleske.

[B]Kossak Zofia
Krzyzowcy

Rozmiar: 696 MB
Czas trwania: 34h 43m 40s

[B]CZYTA: lektor

OPIS :

Epicka historia sredniowiecznego zrywu chrzescijanskiej Europy pod haslem obrony Grobu Chrystusa w Ziemi Swietej, zajetej przez wladców muzulmanskich. Autorka ukazuje prawdziwe powody dlugiej krucjaty i jej wielorakie skutki. W porównaniu z europejska tradycja literacka opiewajaca wyprawy krzyzowe jej spojrzenie okazuje sie bardziej krytyczne.

#30 tomson13

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisano 11 lipiec 2009 - 13:45

Kostecki Tadeusz
Dom cichej smierci

Rozmiar: 169 MB
Czas trwania: 06h 11m 41s

CZYTA: Ryszard Faron

OPIS :

To wciagajacy i trzymajacy w napieciu do samego konca kryminal z elementami powiesci grozy. Tajemnicze morderstwa, skarby Majów oraz niezwykle obrzedy... Szybka, wartka akcja i zakonczenie które zaskoczy niejednego sluchacza.

Kostrzewski Roman
Biblia Satanistyczna

Rozmiar: 117 MB
Czas trwania: 02h 08m 34s

CZYTA: Roman Kostrzewski

OPIS :

Wikipedia:
"1995 rok przynosi pierwsze solowe przedsiewziecie muzyka. Wybór padl na Biblie Satanistyczna Antona Szandora LaVeya. Kostrzewski recytuje w specyficzny sposób przetlumaczone fragmenty tego dziela. Na dwukasetowym nagraniu goscinnie zagrali Jacek Regulski i Piotr Luczyk, gitarzysci Kata, oraz Józef Skrzek. Pozycja ta wywolala mocne kontrowersje, odezwalo sie wiele glosów oskarzajacych muzyka o propagowanie satanizmu. Juz wczesniej wystepy zespolu Kat wywolywaly protesty srodowisk koscielnych. Kostrzewski odpieral zarzuty, odcinajac sie od aktów wandalizmu i zwracajac uwage na filozoficzne aspekty satanizmu, zawarte w ksiazce LaVeya. Ostatecznie album trafil do niewielu sklepów."

Krahelska Halina
Dwa wrzesnie

Rozmiar: 88,7 MB
Czas trwania: 04h 21m 46s

CZYTA: Daria Trafankowska

OPIS :

Warszawska syrenka. Kazdy ja zna. Nawet ci spoza Warszawy gdy odwiedzaja nasza stolice ida ja obejrzec.
Pomnik wykonala artystka rzezbiarka Ludwika Nitschowa. Swoja twarz do rzezby dala Krystyna Krahelska.
Krystyna Krahelska urodzila sie 24 marca 1914 roku w Mazurkach na ziemi nowogródzkiej w rodzinie ziemiansko-inteligenckiej. Matka, Janina byla dzialaczka niepodleglosciowa na kresach, ojciec Jan, równiez dzialacz niepodleglosciowy, trzykrotnie wieziony przez zaborców, odznaczony Krzyzem Niepodleglosci, dziadek Aleksander Krahelski uczestnik Powstania Styczniowego. Ciotka Wanda Krahelska majac dziewietnascie lat, w 1906 roku rzucala bombe w zamachu na gubernatora Warszawy, generala Skalona.

Krajewski Marek, Czubaj Mariusz
Aleja samobojcow

Rozmiar: 250 MB
Czas trwania: 09h 10m 14s

CZYTAJA: Krajewski Marek, Czubaj Mariusz

OPIS :

Czerwiec 2006 roku, luksusowy dom seniora Eden pod Gdanskiem. W jednym z apartamentów znaleziono martwego pensjonariusza na wózku inwalidzkim. Mezczyzna zostal zamordowany i oskalpowany. Inny mieszkaniec Edenu – emerytowany profesor, znawca chirurgii rytualnej i sekt – tej samej nocy znika bez sladu. Sprawe niemal natychmiast przejmuje ABW. Odsuniety od sledztwa nadkomisarz Jaroslaw Pater mimo wyraznego zakazu rozpoczyna nieformalne dochodzenie.
Dlaczego zwloki zostaly okrutnie okaleczone? Czy niechec dyrektora osrodka do Patera jest czysto osobista? Dlaczego ABW wkracza do akcji i tak zazdrosnie strzeze tajemnicy? Kto wysylal profesorowi esemesy z pogrózkami? Jakie tajemnice kryje Eden? Krok po kroku Pater zbliza sie do prawdy...
Marek Krajewski znów udowodnil, ze jest mistrzem powiesci kryminalnej. Jego wspólpraca z Mariuszem Czubajem, zaowocowala powiescia intrygujaca, napisana zywym jezykiem i swietnie osadzona w konwencji.

Krajewski Marek
Dzuma w Breslau

Rozmiar: 308 MB
Czas trwania: 08h 58m 30s

CZYTA: Marek Krajewski

OPIS :

Najznakomitsza para polskiej powiesci kryminalnej - Eberhard Mock i dawny Wroclaw - powraca.
Krajewski po raz kolejny portretuje swoich bohaterów z mistrzostwem i pasja. Tym razem obraz jest wyjatkowo mroczny. Breslau, lata 20. ubieglego wieku. Dwie prostytutki przyjmuja nietypowa oferte. Wkrótce policja znajduje ich zwloki. Sprawe próbuje rozwiklac nadwachmistrz Mock. Gdy po aresztowaniu i przesluchaniu wszystkich alfonsów z miasta Mockowi udaje sie wreszcie ustalic tozsamosc zamordowanych dziewczyn, niespodziewanie wychodzi na jaw, ze na narzedziu zbrodni znajduja sie jego wlasne odciski palców...

[B]Krajewski Marek
Widma w miescie Breslau

Rozmiar: 191 MB
Czas trwania: 09h 20m 41s

[B]CZYTA: lektor

OPIS :

Wroclaw, rok 1919. Na jednej z wysepek w rozlewiskach Odry dwóch gimnazjalistów dokonuje makabrycznego odkrycia. Przybyly na miejsce asystent kryminalny Eberhard Mock odnajduje okrutnie okaleczone ciala czterech mezczyzn, a przy nich adresowana do siebie tajemnicza notatke. Ekscentryczny morderca wciaga policje w gre, której stawka jest zycie kolejnych ludzi. Policjanci podazaja jego tropem w podziemny swiat tajnych sekt okultystycznych i sutenerów oferujacych bogatym klientom zakazane rozrywki. Tymczasem nieustepliwy, porywczy Mock, przesladowany przez senne koszmary, slabosc do alkoholu i pieknych, rudowlosych kobiet, toczy rozpaczliwa walke z czasem. Wykorzystuje caly swój spryt i doswiadczenie, by jak najpredzej powstrzymac krwawy spektakl, którego - nieswiadomie - sam jest przyczyna.
Mroczny, pelen napiecia i grozy thriller Marka Krajewskiego opisuje wydarzenia o osiem lat poprzedzajace akcje uznanego za najlepszy polski kryminal 2003 roku Konca swiata w Breslau. Podobnie jak tamten, wiernie, w najdrobniejszych szczególach odtwarza wizerunek przedwojennego Wroclawia, kreslac sugestywny obraz miasta zaludnionego zdeprawowanymi arystokratami, bezwzglednymi bandytami, rewolucjonistami i maniakami o najdzikszych upodobaniach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Nie jesteś zalogowany!
x

Nie jesteś zalogowany, więc nie możesz w pełni korzystać z forum. Kliknij, aby się zarejestrować!