Capponi-Borawska Tessa
Dziennik Toskanski
Format: mp3
Rozmiar: 173 MB
Czas trwania: 04h 18m 15s
CZYTA: Krystyna Czubowna
OPIS :
Tessa Capponi-Borawska przyjezdza co roku na wakacje do Toskanii z mezem Polakiem i czwórka dzieci. Miejscem spotkan calej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo polozona wsród winnic i pól uprawnych. Oczami Autorki ogladamy ukochane zakatki regionu, uczestniczymy w zyciu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach polaczonych z podziwianiem wspanialych dziel sztuki, zwiedzaniem zabytków, ogladaniem festynów. Mamy niepowtarzalna mozliwosc przenikniecia do swiata niedostepnego dla turystów, ludzi z zewnatrz. Nieodlaczna czescia tego swiata jest jedzenie. Zapach swiezej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z wlasnej winnicy uzupelnia zmyslowy obraz rozgrzanej sloncem ziemi. Opowiesciom i opisom towarzysza przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale tez w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wsród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorke skladniki potraw sa dostepne na polskim rynku - mozemy wiec z latwoscia przeniesc sie w swiat toskanskiej kuchni i zaprosic tam swoich bliskich.
Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :
https://ssl.rapidsha...ne.cgi?export=1
----================================================----
Carey Davis Helen
Amerykanka w Warszawie
Rozmiar: 109 MB
Czas trwania: 05h 27m 22s
CZYTA: Blanka Kutylowska
OPIS :
Pelen emocjonalnego zaangazowania i zarazem wnikliwy obraz epoki schylku komunizmu w Polsce. Autorka, zona uwczesnego ambasadora USA w warszawie, cieszaca sie ogromna popularnoscia w tamtejszych kregach towarzyskich i opozycyjnych lat 80., przeciwstawia spontanicznosc i brawure towarzyszaca zyciu stolicy zewnetrznemu surowemu pancerzowi nalozonemu przez panujaca biurokracje komunistyczna. Ukazuje trudna, wymagajaca uciekania sie do przeróznych fortali dzialalnosc dyplomaty w panstwie, w którym spoleczenstwo od oficjalnej polityki dzielila przepasc.
Casanova Giacomo
Od kobiety do kobiety
Rozmiar: 210 MB
Czas trwania: 04h 00m 01s
CZYTA: Krzysztof Bochenek
OPIS :
Licznym opisom podbojów milosnych zawdziecza Casanova to, ze jego nazwisko stalo sie synonimem uwodziciela. Skrupulatni badacze obliczyli, ze w swoich pamietnikach wspomina on o intymnych stosunkach ze 122 kobietami. Przedstawiamy zatem historie tego slynnego weneckiego awanturnika, podróznika i literata.
Cejrowski Wojciech
Na drugim koncu globusa
Rozmiar: 1250 MB
Czas trwania: 48h 52m 51s
CZYTA: Wojciech Cejrowski
OPIS :
Wojciech Cejrowski organizuje od lat wyprawy w najdziksze zakamarki naszej planety. Byl w co najmniej 40 krajach na 6 kontynentach. Najczesciej jezdzi do Amazonii, dokumentujac zycie zamieszkujacych ja ginacych plemion Indian i Metysów.
Audycje te sa bardzo ciekawe wg mnie. Cejrowski jako utalentowany "gawedziarz" opisuje w nich rózne kultury, kraje swiata (zwlaszcza Ameryki Poludniowej), obyczaje, porady o podrózowaniu i przygody, w których mial przyjemnosc brac udzial. Wszystko to jest okraszone w wiekszosci (ale nie tylko) muzyka etniczna
i Latynoska. swietnie sie tego slucha, relax i przyjemnosc gwarantowana
Cheering Sigismund
Lot 121
Rozmiar: 110 MB
Czas trwania: 05h 37m 53s
CZYTA: Andrzej Piszczatowki
OPIS :
Glówny watek stanowi tu nieudane porwanie samolotu pasazerskiego, przed jego startem.
Chiel Deborah
Sabrina
Rozmiar: 93,8 MB
Czas trwania: 03h 54m 15s
CZYTA: Blanka Kutylowska
OPIS :
Autorka kilkunastu nowelizacji slynnych przebojów filmowych, m.in. Sabrina, Wielkie nadzieje, Spacer w chmurach.
Sabrina jest córka szofera panstwa Larrabee. Nieszczesliwie kocha sie w jednym z braci. Dzieki protekcji pani Larrabee Sabrina wyjezdza do Paryza. Jej powrót po dwóch latach wywola ogromne zamieszanie.
Chmielewska Joanna
2/3 sukcesu
Rozmiar: 316 MB
Czas trwania: 09h 17m 16s
CZYTA: Wlodzimierz Nowakowski
OPIS :
Kolejne przygody Janeczki i Pawelka - przerazajaco porzadnych i dociekliwych dzieci. Tym razem rozwiazuja zagadke zwiazana z ich pasja filatelistyczna, w czym wspiera ich dziadek i najmadrzejszy pies pod sloncem - Chaber.
Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk
Chmielewska Joanna
Najstarsza prawnuczka
Rozmiar: 1000 MB
Czas trwania: 18h 56m 04s
CZYTA: Ewa Zlotowska
OPIS :
Matylda wrócila dopiero w koncu lipca, wzajemna irytacja i dzika klótnia rzucila ich sobie w ramiona, dzieki czemu w nastepnym roku urodzil sie Lukasz, w póltora miesiaca pózniej zas przydarzylo sie wlasnie to cos okropnego...
Chmielewska Joanna
Trudny trup
Rozmiar: 126 MB
Czas trwania: 09h 20m 13s
CZYTA: Daria Trafankowska
OPIS :
Trudny trup to kryminal, ale dosc nietypowy, nawet jak na produkcje Chmielewskiej. Nie zdradze dlaczego, gdyz rozstrzygnie sie wszystko dopiero w finale. Ostateczna wymowa jest dosc gorzka, a autorka zalatwia przy okazji porachunki z róznymi instytucjami, z telewizja i prokuratura na czele. Trup nie sciele sie zbyt gesto, ale za to wedruje bez problemów po calej Warszawie i jest naprawde trudny. Ogólnie - zabawa na poziomie Wszyscy jestesmy podejrzani, a Wszystko czerwone i Cale zdanie nieboszczyka pozostaja niedoscignionymi komediami kryminalnymi.
Christie Agatha
Zlo czai sie wszedzie
Rozmiar: 119 MB
Czas trwania: 05h 51m 58s
CZYTA: Janusz Linek
OPIS :
"Zwrócila uwage na dziwnie nienaturalny uklad rozpostartych rak. Uprzytomnila sobie, ze to cialo nie ulozylo sie na zwirze, lecz zostalo rzucone. Dobiegl ja glos Patryka: szept pelen grozy. Wielki Boze! Ona, ona nie zyje - wyjaknal, gdy przykleknawszy obok Arleny dotknal jej dloni i ramion. W podobnych chwilach czas jak gdyby zatrzymuje sie w miejscu." fragment ksiazki
Christie Agatha
Kot wsrod golebi
Rozmiar: 155 MB
Czas trwania: 07h 40m 22s
CZYTA: Roch Siemianowski
OPIS :
W pawilonie sportowym ekskluzywnej szkoly dla dziewczat zostaje zamordowana nauczycielka gimnastyki. Wkrótce potem w tym samym miejscu ginie nastepna osoba. Ktos najwyrazniej szuka czegos w szafkach ze sprzetem sportowym. Sprawa zajmuje sie wywiad wojskowy, podejrzewa sie bowiem, ze tym czyms, czego poszukuje zbrodniarz, sa klejnoty szejka pewnego islamskiego panstwa, który zginal w podejrzanych okolicznosciach. A jego kuzynka i niedoszla malzonka jest uczennica szkoly w Meadowbank... Klejnoty odnajduje czternastoletnia Julia i bardzo rozsadnie zwraca sie o pomoc do Herkulesa Poirota. Tymczasem pada nastepny trup, a ksiezniczka Shaista zostaje porwana...
Christie Agatha
N czy M
Rozmiar: 129 MB
Czas trwania: 06h 20m 34s
CZYTA: Anna Ratajczyk
OPIS :
„Niebezpieczeństwo klęski nie zagraża nam z zewnątrz (…), tylko z wewnątrz. Jest to niebezpieczeństwo takie jak w Troi: drewniany koń w naszych murach. Może pan to nazwać „piątą kolumną”, jeśli się tak panu podoba. Jest ono tu, między nami. Mężczyźni i kobiety, niektórzy na wysokich stanowiskach, inni nikomu nie znani, ale wszyscy wierzący głęboko w cele hitleryzmu i w hitlerowski system”.
Jest już wiosna 1940, Niemcy dokonują kolejnych podbojów i szykują się do inwazji na Anglię. Tomasz Beresford, były współpracownik angielskiego wywiadu, zgłasza się na ochotnika do służby wojskowej, jednak poza nudną pracą biurową nie otrzymuje żadnych propozycji. Jest rozgoryczony, zgorzkniały – i właśnie wtedy dowiaduje się, że powierzono mu szczególnie trudną misję szpiegowską: ma zdemaskować jednego z najbardziej zaufanych agentów niemieckiego wywiadu, działającego w nadmorskiej miejscowości na wybrzeżu Anglii. O najbardziej zaufanych agentach Hitlera wiadomo, że jest ich dwoje, że ukrywają się pod kryptonimami N i M, że N jest mężczyzną, a M kobietą. Z którym z nich będzie miał do czynienia Beresford?
Christie Agatha
Noc i ciemnosc
Rozmiar: 131 MB
Czas trwania: 06h 28m 18s
CZYTA: Roch Siemianowski
OPIS :
"Noc i ciemnosc" to jeszcze jedna znakomita ksiazka, w której autorka przedstawila perypetie bohaterów w nowym, zaskakujacym ujeciu. Wszystko zaczelo sie od zlowieszczej wrózby starej Cyganki... Michael Rogers, prosty chlopak, zawsze marzyl o bogatej, pieknej zonie, wspanialym domu i zakosztowaniu wszelkich uroków zycia. Udalo mu sie te marzenia zrealizowac - ale cyganska przepowiednia w nieoczekiwany sposób odmienila jego losy...
[b]----================================================----
[b]Christie Agatha
Przyjdz i zgin
Rozmiar: 160 MB
Czas trwania: 07h 51m 13s
[b]CZYTA: Leszek Teleszynski
OPIS :
Mloda stenotypistka przypadkiem natrafia na zwloki mezczyzny w mieszkaniu, w którym miala przepisywac listy. Miejsce zbrodni pelne jest zegarów wskazujacych ta sama godzine, wlascicielka mieszkania – niewidoma staruszka – zarzeka sie, ze nie miala nigdy do czynienia z denatem. Równiez przypadek sprawia, ze w trakcie panicznej ucieczki z miejsca zbrodni owa stenotypistka zderza sie z mlodym agentem brytyjskiego wywiadu. Colin Lamb z kolei trafia przypadkiem na ulice, na której popelniono morderstwo, gdyz podejrzewa iz tam wlasnie ma swoja siedzibe wroga agentura...
[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk
[b]Christie Agatha
Rande-Vous ze smiercia
Rozmiar: 108 MB
Czas trwania: 05h 20m 59s
[b]CZYTA: Hanna Kaminska
OPIS :
Mlodzi Boyntonowie byli calkowicie zdominowani przez macoche - zla kobiete, opanowana patologiczna zadza wladzy; za mlodu byla strazniczka wiezienna - teraz jak w wiezieniu trzyma swoja rodzine, odmawiajac pasierbom spadku po ojcu i swobody. Tyrania pani Boynton wypaczyla charaktery jej ofiar - najmlodsza córka ma poczatki schizofrenii. „Trzeba ja zabic” - slyszy Hercules Poirot pewnej nocy w Jerozolimie. W czasie wycieczki po Ziemi Swietej pani Boynton umiera. Czy to smierc naturalna, czy morderstwo? Poirot ma dwadziescia cztery godziny na rozwiazanie zagadki.
[b]Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk