[center:b167d89edc]
[/center:b167d89edc]Po swoim najlepszym jak dotąd występie w tym sezonie podczas ostatniego wyścigu w Hiszpanii, gdzie zajął czwarte miejsce i udanych, dwudniowych testach na torze Paul Ricard, Robert Kubica udaje się do Monako z nadzieją na uzyskanie równie dobrego rezultatu.
„Z punktu widzenia kierowcy Grand Prix Monako jest czymś naprawdę wyjątkowym w kalendarzu Formuły 1.” – powiedział kierowca zespołu BMW Sauber w oficjalnej zapowiedzi najbliższego wyścigu. „Jest bardzo mało miejsca na błąd i praktycznie rzecz biorąc przez cały czas jedzie się na absolutnym limicie. Nie można pozwolić sobie na pomyłkę na tych wąskich uliczkach”.
„Ścigałem się w Monte Carlo w World Series by Renault, ale w tym roku zupełnie nowym doświadczeniem będzie dla mnie występ tutaj po raz pierwszy w wyścigu Formuły 1. W 2006 roku jeździłem w piątek podczas weekendu GP, ale nie za dużo ze względu na problemy techniczne. Po raz pierwszy od początku sezonu w Melbourne, ponownie wymagana będzie duża siła docisku i to kolejny powód, dla którego z optymizmem myślę o występie w Monako. To będzie prawdziwe wyzwanie i z niecierpliwością oczekuję na przekonanie się jak dobrze mi pójdzie. W przeszłości zawsze dobrze radziłem sobie na torach ulicznych”.
[center:b167d89edc]
[/center:b167d89edc][b]Tymczasem szef BMW Motorsport Mario Theissen zapewnił, że zespół odkrył przyczynę awarii skrzyni biegów w bolidzie Nicka Heidfelda w Barcelonie i wprowadził już odpowiednie poprawki podczas testów na torze Paul Ricard, aby nie powtórzyła się ona ponownie. „Przeanalizowaliśmy także zepsuty pitstop Nicka i wyciągnęliśmy z tego lekcję na przyszłość. Wiemy już jak powinniśmy postępować w takich sytuacjach”.
Stajnia z Hinwil przygotowała na wyścig w Monako kilka usprawnień aerodynamicznych do F1.07, a także specjalnie opracowaną na tę okazję przednią oś zapewniającą wystarczający promień skrętu do pokonania ciasnych wiraży takich jak dawny zakręt Loews (obecnie Grand Hotel Hairpin).

Logowanie
Bookmark
Del.icio.us
Digg
Email
Facebook
Google
Mixx
Reddit
StumbleUpon